Sveti Otac Franjo:

Komunikacija srcem može spriječiti eskalaciju rata


Na spomendan Svetog Franje Saleškog, objavljena je poruka pape Franje za 57. svjetski dan društvenih komunikacija, a obilježit će se u nedjelju uoči blagdana Duhova, na temiku "Govori srcem: Veritatem facientes in caritate" (Činiti istinu u milosrđu)

Svjetski dan društvenih komunikacija Vatikan i biskupije diljem svijeta obilježit će u nedjelju uoči blagdana Duhova koji će ove godine biti, 21. svibnja. Ovogodišnja tema povezuje se s onom iz 2022., pod nazivom Slušaj uhom srca, te poziva komunikatore da komuniciraju srdačno i da nikada ne slijede neprijateljsku komunikaciju.

Dirnuti i najtvrđa srca

U svijetu koji je tako sklon ravnodušnosti i ogorčenosti, ponekad čak i na temelju dezinformacija koje krivotvore i iskorištavaju istinu, Papa ističe da je posebno važno da postoji prostor za naviještanje istine. Papa poziva na riječi koje su sposobne činiti dobro drugima te dirnuti i najtvrđa srca. Potiče komunikatore, da čak i u dramatičnim globalnim okolnostima, prenose snagu nježne ljubavi.

Iako je poruka prvenstveno usmjerena prema onima koji rade u komunikacijama, Papa je jednako istaknuo da svatko ima odgovornost komunicirati otvorena srca i ruku.

Benedikt XVI.: „Srce koje vidi“

Podsjećajući na važnost značenja pojma „čuti“ u komunikaciji, Sveti Otac citirao je pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. koji je rekao: “Kršćanski projekt, preuzet iz Isusova učenja, je 'srce koje vidi' gdje je ljubav potrebna i djeluje na odgovarajući način.

Nadalje, Sveti Otac je naglasio: U povijesnom razdoblju obilježenom polarizacijama i suprotnostima - na koje nažalost nije imuna ni crkvena zajednica - zauzimanje za komuniciranje - otvorena srca i ruku - ne odnosi se isključivo na one u području komunikacija; odgovornost je na svima.”

Svi mi moramo tražiti i govoriti istinu, dobrotvorno, inzistirao je Papa.

Sveti je Otac upozorio na komunikacije koje promiču otrovne odnose i mržnju, a umjesto toga pozvao je na one koje suzbijaju te opasne stavove.

Izvanredni svjedok Božje milosrdne ljubavi - sv. Franjo Saleški

Papa je, javlja Vatican News, u poruci istaknuo zaštitnika katoličkih novinara, Svetog Franju Saleškog jer je komunikatorima ostavio vrijedne primjere.

“Taj crkveni naučitelj, koji je bio ženevski biskup u vrijeme žestokih sporova”, rekao je Papa, pokazao je veliku ljudskost i spremnost na strpljiv dijalog sa svima.

Činjenica da je strpljivo razgovarao čak i s onima koji se s njim nisu slagali, napomenuo je Papa, učinila ga je izvanrednim svjedokom Božje milosrdne ljubavi.

"Za sveca", rekao je Sveti Otac, "komunikacija je odraz duše i očitovanje ljubavi".

J.Vr.,KT