Rim

Konferencija o ljudskim pravima na „Gregoriani“


Povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, na Papinskom sveučilištu „Gregoriana“ 10. i 11. prosinca održana je međunarodna konferencija na temu „Ljudska prava u suvremenom svijetu: uspjesi, propusti, uskraćivanja“.

Foto: Vatican News

Foto: Vatican News

Konferencija je organizirana povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, usvojene 10. prosinca 1948., i 25. obljetnice Bečke deklaracije i Programa djelovanja Ujedinjenih naroda iz lipnja 1993.

Tijekom konferencije predavanje Papinog državnog tajnika kard. Pietra Parolina u kojemu je  istaknuo kako se zaštita osobe i njezinih prava ne može miješati sa željom, nego ju valja pretvoriti u stvarnost pročitao je nadbiskup Christophe Zakhia El-Kassis, apostolski nuncij u Pakistanu.

„To je jasno ako shvatimo značenje Deklaracije iz 1948., koja nije 'katalog prava' nego izraz težnji iz kojih proizlazi prednost slobode pred ugnjetavanjem, jednakost osobe unatoč različitosti rase, spola, jezika, religije ili mišljenja, kao i pravo na školovanje, zdravstvenu skrb, dostupnu hranu, i cjeloviti razvoj. U tom smislu Sveta Stolica govori o ljudskim pravima u međunarodnim prilikama, zahtijevajući djelovanje kako bi se zajamčila budućnost dostojna čovjeka“, napisao je kard. Parolin koji nije propustio ni osvrnuti se na krajnje slučajeve današnjega vremena kao, primjerice, kada se ljudski život prestalo smatrati vrijednošću, nego ga se svelo na jednostavno pravo koje se tumači ovisno o trenutku, težnjama i posebnim ideologijama. „Papinska diplomacija stoga smatra bitnim dijalog o vrijednostima. Potrebno je opširno razmatranje i konzultacije o ljudskim pravima unutar same Crkve“, poručio je kardinal.

Napomenimo, kako javlja Vatican News, da se na konferenciji mnogo prostora posvećivalo pravu na život, u skladu s cjelovitim pristupom razvoju osobe; zatim brizi o pastoralu u kaznionicama u svrhu promicanja ljudskih prava; suprotstavljanju različitim suvremenim oblicima ropstva; zauzimanju Crkve u borbi protiv nasilnoga nestajanja ljudi; te političkim pravima osobe u svrhu jačanja demokracije.

KT