Berane

Konferencija: „Socijalno poduzetništvo u Crnoj Gori i BiH: mogućnosti i izazovi“


U petak, 17. studenog, u Beranama u Crnoj Gori održana je međunarodna konferencija na temu „Socijalno poduzetništvo u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini: mogućnost i izazovi“.

Konferencija je održana povodom završetka projekta pod imenom O.P.T.I.O.N koji se u Bosni i Hercegovini završava krajem studenog, a u Crnoj Gori krajem siječnja 2018. Projekt je plod međugranične suradnje, koji je financirala Europska unija iz fonda međugranične suradnje kao i Caritas Italije. U Crnoj Gori uz Caritas Barske nadbiskupije kao nositelja sudjelovala je i Udruga paraplegičara iz Bara, a u Bosni i Hercegovini uz Udrugu Vedri osmijeh kao nositelja sudjelovali su Caritas Bosne i Hercegovine i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. iz Sarajeva. Plod ovog projekta su i dva socijalna poduzeća – jedno u Mostaru pod imenom VedriMO čiji je vlasnik Vedri osmijeh, a drugo u Beranama – Script u vlasništvu Caritasa Barske nadbiskupije koji je u ovom grada posebno aktivan.

Konferenciji je nazočio veći broj osoba iz karitativnog i društvenog okruženja Crne Gore i BiH predvođeni: koordinatorom Caritasa Barske nadbiskupije Markom Đelovićem, predsjednikom općine Berane Dragoslavom Šćekićem, ravnateljem Caritasa BiH mons. Tomom Kneževićem, predsjednicom Udruge Vedri osmijeh Danijelom Kegelj te predsjednikom Udruženja paraplegičara Bar Tripkom Abramovićem.

Tijekom konferencije kroz sadržajno obraćanje i nekoliko predstavljanja mogla se dobiti cjelovita slika brojnih pozitivnih promjena i konkretnih nastojanja u obje zemlje, a koja su posvećena osobama s posebnim potrebama. Za sve nazočne konferencija je bila dodatni poticaj u svim nastojanjima kako bi se i ove osobe cjelovito ugradilo u društvo preko zakonskih odredbi i kvalitetnih projekata. Želja nazočnih bila je da projekt O.P.T.I.O.N ostavi neizbrisive tragove i nakon njegova završetka. Kroz druženja i razgovore svi su dobili dodatne poticaje u svome svakodnevnom radu i nastojanju.

KT/caritas.ba