Makedonija u parlamentu izglasovala promjenu imena zemlje


Makedonski parlament je 11. siječnja izglasao izmjenu Ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom čime se okončava 27-godišnji spor.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Za promjenu je glasao 81 od 120 zastupnika u parlamentu. Predstavnici oporbene stranke VMRO-DPMNE, protivnici sporazuma s Grčkom o novom imenu kojim je završio 27 godina dugi spor, bojkotirali su glasovanje.

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum, piše narod.hr.

Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom “Makedonija” svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena.

Makedonski premijer Zoran Zaev je na početku sjednice parlamenta poručio zastupnicima da će promjena imena «otvoriti vrata budućnosti, makedonskoj budućnosti u Europi» i članstvu u sjevernoatlantskom savezu.

Podsjetimo, prihvaćajući poziv vlasti i Katoličke Crkve,papa Franjo će od 5. do 7. svibnja 2019. posjetiti Bugarsku (Sofija i Rakovski) te Bivšu jugoslavensku Republiku Makedoniju odnosno Skoplje 7. svibnja.

KT