Matteo Bruni novi ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice


Papa Franjo imenovao je dr. Mattea Brunia ravnateljem Tiskovnoga ureda Svete Stolice koji stupa na dužnost 22. srpnja 2019.

Matteo Bruni u sarajevskoj Zetri

Matteo Bruni u sarajevskoj Zetri

Dr. Matteo Bruni koji je bio u pratnji pape Franje kada je dolazio u Sarajevo 6. lipnja 2015., rođen je 23. studenoga 1976. u Winchesteru, Velika Britanija.

Diplomirao je jezik i književnost na Sveučilištu La Sapienza u Rimu.

Od lipnja 2009. radi u Tiskovnom uredu Svete Stolice, gdje je osobito bio zadužen za aktivnosti akreditiranja novinara i upravljanja operativnim komunikacijama za novinare kao koordinator Odjela za akreditacije.

U prosincu 2013. preuzeo je odgovornost za organiziranje i pratnju novinara koji budu primljeni na let s Papom prigodom putovanja Svetog Oca izvan Italije. Kao takvoga susreli su ga i oni koji su pripremali dolazak pape Franje u Sarajevo.  

Početkom 2016. postao je koordinatorom odjela za medije i akreditaciju Tiskovnoga ureda Svete Stolice, u kojoj je koordinirao sudjelovanje medija u raznim događajima prigodom Jubileja milosrđa.

Osim toga, neko je vrijeme bio uključen u projekte humanitarne suradnje i programe podrške starijim osobama koje je provodila Crkva.

Oženjen je i ima jednu kćer.

Osim talijanskoga, govori engleski, španjolski i francuski, a kao veliki zaljubljenik u djela Miroslava Krleže poznaje nešto i hrvatskoga jezika.

KT