Madrid

Međunarodni susret „Mir bez granica“


U Madridu se od 15. do 17. rujna održava međunarodni susret „Mir bez granica“ koji organizira Zajednica Sv. Egidija u suradnji s Madridskom nadbiskupijom.

Otvaranje susreta Mir bez granica bilo je nedjelju, 15. rujna, u Kongresnom centru u španjolskoj prijestolnici. Na ovom događaju, u duhu povijesnoga susreta u Asizu 1986., okupilo se više od 300 vjerskih i političkih vođa, te tisuće sudionika iz cijele Europe koji govore „ne“ brojnim ratovima koji se trenutno vode u svijetu, kao i sve izraženijem ozračju nasilja i rasizma. Cilj je Mira bez granica, jedne od najvećih mirovnih manifestacija u svijetu, dati konkretne poticaje na mir i dijalog.

Susretu, među ostalima, nazoči predsjednik Srednjoafričke Republike, Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice, glavni rabin Tel Aviva, ruski pravoslavni metropolit Hilarion, rektor Sveučilišta Al-Azhar, utemeljitelj Zajednice Sv. Egidija, predsjednik Talijanske biskupske konferencije kard. Gualtiero Bassetti i bolonjski nadbiskup Matteo Zuppi.

Kako javlja Vatican News, ovih se dana u Madridu raspravlja o miru, ekumenskom i međureligijskom dijalogu, razoružanju i nenasilju, migracijama, ekonomiji, razvoju, socijalnoj pravednosti i zaštiti okoliša.

Događaj će, 17. rujna, završiti molitvom i apelom za mir na trgu pred madridskom katedralom.

KT