Papa Franjo u poruci guverneru Hiroshime

Mir je moguć jedino bez nuklearnog oružja


U povodu 75. obljetnice prve atomske bombe bačene na Hiroshimu, papa Franjo je poslao poruku guverneru Prefekture u tom gradu Hidehiku Yuzakiju, u kojoj je istaknuo da jedino bez nuklearnoga oružja svijet može težiti miru.

Papa Franjo u Memorijalu mira u Hiroshimi u studenom 2019.  FOTO: Vatican Media

Papa Franjo u Memorijalu mira u Hiroshimi u studenom 2019. FOTO: Vatican Media

Papa se obratio svima koji 6. kolovoza u Hiroshimi i u cijelom Japanu komemoriraju desetke tisuća žrtava prve nuklearne bombe. Posebno je pozdravio one koji su preživjeli ‘hibakusha’; to je japanski termin koji označava one koji su preživjeli atomsku eksploziju, izvijestio je Vatican News.

„Imao sam prigodu osobno doći u Hiroshimu i Nagasaki, napisao je Papa, tijekom svojega apostolskog pohoda u studenom prošle godine, kada sam posjetio Memorijal mira u Hiroshimi i Park hipocentra u Nagasakiju. Upravo je na tim mjestima papa Franjo razmišljao o uništenju brojnih ljudskih života i dvaju gradova.

Kako bi procvjetao mir svi trebaju odložiti oružje, ponajviše ono najmoćnije i najrazornije, kao što je nuklearno, koje može paralizirati i uništiti gradove i čitave države, istaknuo je Papa u poruci. Na kraju je ponovio ono što je rekao u Memorijalu mira u Hiroshimi, 24. studenoga 2019. godine, kada je istaknuo da je uporaba atomske energije u ratne svrhe nemoralna, kao što je nemoralno posjedovanje nuklearnoga oružja. Neka proročke riječi preživjelih u Hiroshimi i Nagasakiju i dalje budu upozorenje za nas i za buduće naraštaje“, napisao je papa Franjo, kako prenosi IKA.

J.Vr.,KT