Misa i izložba u Bruxellesu u čast Sv. Majke Terezije


Skopski biskup i strumičko skopski eparh mons. dr. Kiro Stojanov predslavio je 4. prosinca misu u kapeli zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Misa je slavljen prigodom otvaranja izložbe Svetica iz Skopja, svetica svijeta koju je organizirala hrvatska zastupnica Marijana Petir u povodu završetka Europske godine kulturne baštine. Na početku mise biskup Stojanov pozdravio je sve nazočne pozivajući da se svi ujedini u molitvi u srcu Europe moleći za dar mira cijeloj Europi, piše KTA.

„Prijatelji, ovdje u središtu EU skoro se svi spremaju za proslavu blagdana rođenja Isusa Krista u vremenu. Nije li upravo ovdje mjesto da se malo promisli o vrednotama koje su vječne. O pravom čovjeku. Smijemo li barem sanjati, da je ova zajednica Naroda kadra i našem vremenu progovoriti o pravom MIRU. To nije ekonomska, nego međuljudska vrednota odnosa. Smijemo li sanjati Europu očima proroka Izaije? Da je ipak temelj Europe čovjek, ali čovjek koji je došao u osobi Isusa Krista. Čovjek po mjeri malenih a ne oholih i bahatih? Na kraju dozvolite da vam zaželim proslavu Božića u kojem ćete susresti Krista, ne u obilju hedonizma nego u osobi malog, siromašnog čovjeka“, kazao je, između ostalog, u propovijedi biskup Stojanov koji je na poziv hrvatske zastupnice Marijane Petir u Europskom parlamentu u Bruxellesu otvorio izložbu o svetoj Majci Tereziji.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani zahvalio je zastupnici Petir na organizaciji izložbe. Istaknuo je kako je ovo izvanredna prigoda za prisjećanje na osobu koja je ključno pridonijela vrijednostima u središtu europskih demokracija.

Zastupnica Petir kazala je kako je Majka Terezija jedna od najznačajnijih žena 20. stoljeća, draga redovnica, duhovita, nadarena, mudra i zadivljujuća žena koja je nosila poruku nade u vremenu u kojem je živjela te naglasila kako je Majka Terezija bila iznimno popularna, ali njezin 'zvjezdani' status nije dolazio od bogatih već od najsiromašnijih među siromasima o kojima se brinula s velikom ljubavlju.

Nazočnima se također obratio i ravnatelj Spomen kuće Arijan Aslanaj sa željom da posjete ovu jedinu memorijalnu kuću posvećenu Majci Tereziji. U svom govoru biskup Stojanov je na organizaciji događaja zahvalio zastupnici Petir te se osvrnuo na značaj Sv. Majke Terezije.

„Ponosan sam da je zdrave korijene ponijela iz zdrave obitelji iz Skopja. Europa u svojim korijenima baštini kršćansku kulturu. Kada bi se taj korijen presjekao, Europa bi se osušila jer bez korijenja nema stabla a još manje plodova. Ako je kršćanstvo u Europi umorno, mora se obnavljati. I ova izložba je poruka obnova. Majka Terezija je naša suvremenost. No, formacija u vrednotama je bitni čimbenik plodova. To je formacija u obitelji, školi i društvu. Ako ta tri čimbenika nisu u suglasju onda nema integralnoga odgoja, nema zdravoga društva. Neka mi se ne zamjeri, govorim kao katolički biskup, ima vrednota sa kojima se ne trguje. Ima vrednota koje su vječne, ima vrednota koje ako se napuste, čovjek prestaje biti čovjek. Postaje suho stablo. Zato su oči cijeloga svijeta opazile veličinu ove – inače rastom – male žene. Nije trgovala sa vrednotama, nije mijenjala evanđeoska načela, ostala je vjerna čovjeku da bi mogla biti vjerna Bogu! To ju je učinilo univerzalnom sveticom svijeta a nama ostaje da se ponosimo i nasljedujemo našu najslavniju i najveću sugrađanku Skopja“, istaknuo je biskup.

KT