Kardinal Bo:

Mjanmar je ratna zona


Mjanmarski kardinal Charles Bo uputio je apel vojsci te zemlje da zaustavi nasilje te pozvao demokratski pokret i etničke naoružane skupine da teže miru. Kardinalov posljednji apel dolazi nakon napada vojnih snaga na Božić.

Država Kayah, Mjanmar, 25. prosinca 2021.

Država Kayah, Mjanmar, 25. prosinca 2021.

“Pozivam vojsku da prestane s bombardiranjem, granatiranjem i ubijanjem. Pozivam demokratski pokret i etničke naoružane skupine da se iskreno zalažu za mir. Molim se iz dubine svog srca za kraj tragedijama kojima smo svjedočili posljednjih dana i tjedana i previše godina i desetljeća”, rekao je kardinal Bo u izjavi 26. prosinca, moleći neka svane nova zora za svoju zemlju i za duše onih koji su tako brutalno ubijeni, javlja Vatican News.

Poruka nadbiskupa Yangona dolazi nakon napada koji se dogodio na Božić, u kojem je ubijeno najmanje 35 osoba – uključujući žene i djecu, u selu Mo So u državi Kayah.

Vlada nacionalnog jedinstva Mjanmara (NUG) priopćila je da su napad počinile jedinice vojne hunte koje su isto tako zatočile nepotvrđeni broj mještana i uništile njihovu imovinu. Navodno su dvoje članova humanitarne organizacije Save the Children isto tako nestala, prenosi Reuters.

Mjanmar je u nemirima otkako je vojska izbacila prethodnu izabranu vladu i pritvorila mnoge visoke dužnosnike. Od puča od 1. veljače, vojska je upotrijebila brutalnu silu kako bi potvrdila svoju moć nad ljudima.

Kardinal je opisao pokolj u selu Mo So u državi Kayah kao “srceparajuću i užasnu grozotu” koju u potpunosti i bezrezervno osuđuje te dodao kako dok ih je toliko slavilo svjetlo i život Princa mira, toliko ih je u Mjanmaru doživjelo tamu smrti i razaranja.

“Cijeli naš voljeni Mjanmar sada je ratna zone, rekao je kardinal.

Apeliram na sve oni koji drže oružja da ih odlože. Pozivam vojsku Mjanmara, Tatmadaw, da prestane s bombardiranjem i granatiranjem nedužnih ljudi, da prestane uništavati domove i crkve, škole i klinike, te da započne dijalog s demokratskim pokretom i etničkim naoružanim skupinama”, pozvao je kardinal Bo, također moleći grupe oružanog otpora da prepoznaju da oružje ne rješava krizu, već ju perpetuira, uzrokujući još više patnje i propasti.

Kardinal je kazao kako dok se apelira međunarodnu zajednicu za pomoć, molitve, solidarnost, za humanitarnu pomoć i diplomatske napore kako bi pomogli u okončanju tragičnih sukoba i tražili mir i pravdu, međunarodne i multilateralne organizacije ne mogu riješiti problem Mjanmara.

Pozvao je naciju neka sklopi mir među sobom i zajedno osmisli novu budućnost slobode s pravdom, istinom i pomirenjem.

J.Vr.,KT