Einsiedeln

Molitveno-pokornički susret hrvatskih katolika s čudotvornom Crnom Gospom


U subotu i u nedjelju, 22. i 23. lipnja, hrvatski katolici iz Švicarske i susjednih joj zemalja, okupili su se po 53. put oko čudotvorne Gospe u Einsiedelnu.

Unatoč nepovoljnim vremenskim prognozama za subotu, brojni hrvatski hodočasnici su, već od ranih popodnevnih sati, počeli pristizati kako bi sudjelovali u cjelokupnom programu – od prigode za sakrament pomirenja do svečanog večernjeg euharistijskog slavlja.

Pobožnost križnoga puta, koja je duboko ukorijenjena u hrvatsko vjerničko biće, i ove godine bila je iznimno posjećena. Stotine hrvatskih hodočasnika koračalo je za križem uz Kalvariju pored svetišta, sudjelujući molitvom i pjesmom u ovoj tradicijskoj pobožnosti.

Svečano euharistijsko slavlje u Gospinoj bazilici u 19 sati predvodio je duhovni pastir iz domovine mons. Petar Palić, hvarsko-viško-brački biskup.

Prigodne pozdrave uputili su nacionalni koordinator hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj fra Branko Radoš i opat samostana mons. Urban Federer.

Biskup Petar je u svojoj subotnjoj propovijedi nastojao ohrabriti i potaknuti hrvatske hodočasnike na ustrajnost u pradjedovskoj vjeri, slušanje i pokušaj življenja Božje riječi, uzdajući se u Božju providnost. Pritom je naglasio kako je glavna zadaća Kristovih učenika bila njihova usmjerenost na Božju Riječ, koja će nužno nadahnjivati i usmjeravati njihov život.

U nedjelju su ispovjednici već od 10 započeli s ispovijedanjem, dok je u 11 sati biskup Petar, sukladno već ustaljenoj pastoralnoj i programskoj praksi, u kazališnoj dvorani održao predavanje na temu Vjerujem u jednu svetu, katoličku i apostolsku Crkvu. Predavač je, između ostaloga, naglasio kako u vremenu u kojemu živimo vjera nije sama po sebi razumljiva. „Ne možemo, naime, više podrazumijevati da smo svi kršćani. Ne možemo podrazumijevati kako svi sve znaju o kršćanstvu. Ne možemo više podrazumijevati kako će ljudi prihvaćati kao gotovu i vječnu istinu govor nas svećenika ili vjeroučitelja u školi. Ne možemo više podrazumijevati da je u društvu u kojemu živimo jedina norma ponašanja etika rođena iz kršćanskog načina razmišljanja. Ne možemo više podrazumijevati kako će parlamenti donositi zakone u skladu s kršćanskim moralnim načelima. Jednom riječju rečeno: vjera nije više sama po sebi razumljiva i ne može ju se više uzeti zdravo za gotovo; negdje je čak vjera i zanijekana. Danas se nalazimo u situaciji krize vjere“, kazao je između ostalog mons. Palić te na kraju zaključio kako je povijest hrvatskog naroda (nacionalna i crkvena) – povijest zdravoga inata, poslovične žilavosti, zadivljujuće odlučnosti i postojane vjere.

Vrhunac hodočašća bila je nedjeljna sveta misa na kojoj je sudjelovalo oko 3 000 katolika Hrvata.
Na početku, nakon kratkog pozdrava nacionalnog koordinatora fra Branka, hrvatske hodočasnike je, u ime samostanske zajednice i Hodočasničkog ureda Gospina svetišta u Einsiedelnu, pozdravio p. Lorenz Moser.

Promišljajući o nedjeljnom Evanđelju, biskup Petar je u propovijedi naglasio važnost znati prihvatiti ne samo Isusa i Isusov put, nego i njegovo trpljenje, a time, nasljedujući Krista i svoj križ, svoje trpljenje. „Hoće li tko za mnom neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima svoj križ i neka ide za mnom“, podsjetio je mons. Palić pozivajući se na redak iz Lukina evanđelja (9,23).

Liturgijskim pjevanjem zborova iz Hrvatskih katoličkih misija Züricha, Luzerna, St. Gallena, Aargaua oba dana ravnala je prof. Jelena Kučak Vujnović, misijska suradnica iz St. Gallena, dok je orguljska pratnja bio Ivo Maduna.

Fra Niko Leutar/ KT