Mozambički narod s nestrpljenjem očekuje Svetog Oca


Tijekom posjeta Zajednici svetoga Egidija u Rimu mozambički se predsjednik Filipe Nyusi osvrnuo na očekivanja te afričke zemlje od apostolskoga putovanja pape Franje u tu zemlju, na koje će poći u rujnu.

Predsjednik je, također,  zahvalio Zajednici svetoga Egidija za zauzimanje za mir, za pomoć u liječenju oboljelih od side, te za solidarnost izraženu nakon razornoga ciklona Idaija, javlja Vatican News.

Mozambički narod nestrpljivo i radosno očekuje papu Franju, hodočasnika mira i Evanđelja; počašćeni smo skorim Papinim posjetom – tim se riječima predsjednik Mozambika, Filipe Nyusi, u ponedjeljak, tijekom posjeta sjedištu Zajednice svetoga Egidija u Rimu, osvrnuo na apostolsko putovanje pape Franje u Mozambik, Madagaskar i Mauricijus, na kojemu će biti od 4. do 10. rujna. U Maputo, glavni mozambički grad, Sveti će Otac stići 4. rujna.

Pozdravljajući Zajednicu svetoga Egidija predsjednik Nyusi ju je nazvao „kućom mira i Mozambika“, podsjetivši kako su se upravo u toj zajednici, od 1990. godine vodili pregovori koji su doveli do potpisivanja, 4. listopada 1992. godine, primirja između čelnika dviju zaraćenih strana – Joaquima Chissana, tadašnjega Predsjednika države, i Afonsa Dhlakamaa, vođe gerilske skupine Renamo.

Tijekom posjeta predsjednik Nyusi se susreo s utemeljiteljem Zajednice svetoga Egidija, Andreom Riccardijem, njezinim predsjednikom Marcom Impagliazzom te s nekoliko odgovornih u zajednici. Pozvao je, osim toga, nazočne novinare da naprave reportaže o tomu koliko Zajednica svetoga Egidija znači za Mouzambik. Osim posredovanja u pregovorima za nacionalno pomirenje, Predsjednik je spomenuo pomoć u liječenju oboljelih od side, kroz program Dream, te brojne projekte solidarnosti u korist stanovništva Mozambika.

Predsjednik je izrazio zahvalnost zajednici za konkretnu blizinu i solidarnost izraženu nakon razornoga ciklona Idaija koji je pogodio također Malavi i Zimbabwe, a u kojemu je, samo u Mozambiku poginulo više od 600 osoba.

KT