Na Duhovski ponedjeljak Hrvati hodočastili u Deggingen


Po tradiciji, već 44. put hrvatski vjernici iz Hrvatskih katoličkih zajednica Sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i Bl. Jakova Zadranina iz Göppingena na Duhovski ponedjeljak, 10. lipnja hodočastili su u svetište Ave Maria u Deggingen.

Ovogodišnje hodočašće bilo održalo se pod geslom Učinimo Zavjet Nebeskoj Majci za naše Zajednice.

Prvi su se prema Deggingenu uputili pješaci, među kojima su se posebno isticali ministranti i krizmanici. Njih su slijedili biciklisti, također ministranti i krizmanici.

Program je započeo u podnožju svetišta pobožnošću križnoga puta koji je predvodio član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marko Hrgota, na ispomoći u spomenute dvije Zajednice. U svetištu je fra Marko u zajedništvu s vlč. Vilimom Koretićem, voditeljem HKZ Aalen i Heidenheim predvodio euharistijsko slavlje.

U homiliji je fra Hrgota posvijestio kako je Blažena Djevica Marija uzor svetosti.

"Ona je ponizna službenica otvorena suradnji s milošću Božjom koja joj je dana, te tako ulazi u ostvarenje Božjeg nauma i postaje dio spasenjskog plana", rekao je fra Hrgota, te naglasio kako je Marija za tu ulogu predodređena, zato je ona čista, sveta i bezgrešna.

Poseban obol hodočašću dali su vjernici u narodnim nošnjama, i to od najmlađih do najstarijih. Oni su čitali misna čitanja i molitvu vjernika, te prinijeli darove.

Nakon mise, unatoč kiši nastavljeno je druženje i zajednički ručak na prostoru oko svetišta.

Kao i uvijek u organizaciju su se uključili brojni volonteri kojima se ove godine pridružio lijep broj krizmanika.

m.b./ KT