Italija

Nacionalni dan sprječavanja rasipanja hrane


U Italiji se 5. veljače obilježio Nacionalni dan sprječavanja bacanja hrane. Pokrenute su brojne inicijative kako bi se izbjeglo rasipanje hrane i proširili načini njezina prikupljanja i distribucije onima kojima je ona potrebna.

U Italiji se svake godine baci više od 2 200 000 tona hrane, odnosno procjenjuje se oko 36,54 kilograma po osobi, i u vrijednosti od gotovo 12 milijardi eura. Objavila je to kampanja Bez rasipanja, u ovogodišnjem izvještaju Waste Watcher, predstavljenom u prigodi Nacionalnog dana sprječavanja rasipanja hrane, koji se obilježio u Italiji, a čija je tema glasila Stop rasipanju hrane, nahrani planet. Iz te je teme jasno također podsjećanje na posebnu pozornost prema svemu stvorenom.

Papinska akademija znanosti u studenom 2019. pozvala je stručnjake iz cijeloga svijeta kako bi razmotrili rješenja za rasipanje hrane i poljoprivredno-prehrambenih resursa. Tom je prigodom objavljen tweet pape Franje, koji je popratio radove: „Moramo prekinuti kulturu bacanja, mi, koji molimo Gospodina da nam dade kruh svagdašnji“.

Brojne su inicijative pokrenute ovih godina kako bi se izbjeglo bacanje hrane. Tako je, primjerice, 2013., tijekom jedne svadbe petoro mladih primijetilo golemu količinu hrane koja se nosila u kuhinju kako bi se bacila. Stoga su, kako javlja Vatican News, odlučili poduzeti nešto konkretno te ustanovili organizaciju koja se bavi skupljanjem, tijekom različitih događaja i proslava, viška hrane koji poslije daruju karitativnim ustanovama, siromašnima i potrebitima.

„Kada smo se upustili u tu avanturu odmah smo shvatili koliko pučkih kuhinja ima teškoća u nabavci hrane, a koliko se pak hrane baca na nekim događajima. Na taj se način proslava neke osobe pretvara u radost mnogih koji žive u siromaštvu. Spomenuta organizacija, nastala u Rimu, proširila se i u druge talijanske gradove, u Milano, Torino i Lecce, ali i u Pariz i Madrid“, objasnila je Clauda Ciorciolini, odgovorna za organizaciju u udruzi Bez rasipanja – trgovina posljednjeg trenutka.

KT