Tirana

Najava: Kongres nacionalnih delegata za pastoral zvanja


Više od 50 sudionika, uključujući biskupe i voditelje na nacionalnoj razini u ime biskupskih konferencija za pastoral zvanja, okupit će se u Tirani od 28. veljače do 3. ožujka na Kongresu nacionalnih delegata za pastoral zvanja.

Ilustracija: Crkva Sv. Pavla u Tirani

Ilustracija: Crkva Sv. Pavla u Tirani

Kongres u albanskoj prijestolnici održat će se na temu In Verbo Tuo. Zvanja danas u Europi, iza zatvorenih vrata, a organizira ga sekcija Vocations-EVS (European Vocations Service) kojoj je na čelu mons. Oscar Cantoni biskup biskupije Como i Povjerenstvo za mlade Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) kojem predsjeda mons. Jean-Claude Hollerich, luksemburški nadbiskup. Susret se održava u Tirani na poziv biskupa biskupije Lehzë mons. Ottavia Vitalea i voditelja za pastoral zvanja Albanske biskupske konferencije.

U najavi događaja koji je objavio Ured za medije CCEE-a, navodi se kako Crkva vjeruje da i danas Gospodin još uvijek poziva mnoge ljude da se posvete Njemu i služenju vjernicima i poslanju Crkve. „Svako doba nosi sa sobom nove izazove koji zahtijevaju pažljivu analizu i sposobnost prilagodbe, u načinima i oblicima, također s obzirom na ponovno buđenje poziva i praćenje onih mladih koji su započeli put razlučivanja. Prije dvadeset godina taj je isti izazov iznjedrio dokument In Verbo Tuo koji je bio od pomoći lokalnim Crkvama u ovoj zadaći. Danas ovaj dokument zaslužuje da mu se ponovno vratimo“, navodi se u najavi.

Susret se uključuje u kontekst pripreme čitave Crkve u Europi za sljedeću biskupsku sinodu o mladima, vjeri i razlučivanju zvanja koja će se u listopadu održati u Rimu.

U Tirani, delegati iz biskupskih konferencija ocjenjivat će rezultate obnove pastorala zvanja 20 godina nakon dokumenta In Verbo Tuo koje je objavilo Papinsko djelo za crkvena zvanja. Osim kritičkog čitanja dokumenta, u kojem će se iznijeti na vidjelo njegove snažne točke ali i dijelove koje treba mijenjati, predviđeno je također razmišljanje o specifičnim dimenzijama razlučivanja zvanja: poziva na svećeništvo i poziva na Bogu posvećeni život.

Radovi kongresa, kako prenosi IKA, odvijat će se u plenumu i skupinama kako bi se olakšala razmjena iskustava. Veliki prostor posvetit će se raspravama o aktivnostima i projektima koje ostvaruju biskupske konferencije kako bi se potaknulo razlučivanje zvanja i praćenje mladih na putu razmišljanja.

Tijekom susreta delegati će hodočastiti u nacionalno svetište Gospe Dobrog Savjeta (zaštitnice Albanije) u Skadru, gdje će također posjetiti muzej u kojem se nekada nalazio zatvor (kod današnjeg samostana klarisa) albanske tajne policije („Sigurimi“) u doba komunističkog režima. Životi 38 albanskih mučenika, ubijenih zbog njihove vjeru, slika su zvanja življenog u punini i dandanas svjedoče o duhovnom bogatstvu Crkve u zemlji koju totalitarni režim želio učiniti ateističkom.

KT