Njemačka

Nakon posjeta Vatikanu, njemački „sinodalni put“ čeka glasovanje biskupa


Pred njemačkim je biskupima ovaj tjedan glasovanje o statutu „obvezujućega sinodalnog procesa“.

Ovo glasovanje dolazi nekoliko dana nakon što je predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx, o planovima sinode razgovarao s papom Franjom i prefektom Kongregacije za biskupe kardinalom Marcom Ouelletom.

U ponedjeljak su, 23. rujna, njemački biskupi u Fuldi započeli trodnevno plenarno zasjedanje na kojemu će odlučivati o najavljenom „sinodalnom putu“.

Kako prenosi CNA, biskupi planiraju raspravljati „supstancijalno nepromijenjen“ nacrt statuta za kreiranje Sinodalne skupštine u partnerstvu s Centralnim komitetom njemačkim katolika, unatoč zabrinutosti koje su u svome pismu 4. rujna izrazili Kongregacija za biskupe i Papinsko vijeće za zakonske tekstove.

Prema navodima, kard. Marx je pokušao uvjeriti biskupe da je, tijekom sastanka u Rimu prošli tjedan, uspio „razjasniti“ njemačke namjere.

„Kardinal se htio vratiti s nedvosmislenim znakom Papine potpore, ako je moguće u obliku pisma ili izjave“, piše CNA te dodaje: „Međutim nije, ali je rekao da su nesporazumi riješeni“.

Govoreći prošli tjedan, münchenski je nabiskup nazvao svoje susrete s Papom i kard. Ouelletom „konstuktivnim“, ali to nije pojasnio.

Viši službenik u Kongregaciji za biskupe kojega CNA nije imenovala, rekao je kako je Marx iskoristio sastanak za pokušaj „minimiziranja“ značenja sinodalnih planova i za inzistiranje kako su vatikanske kritike neutemeljene.

„Marx je rekao kard. Ouelletu da oni ne bi imali sinodu, zasiguno ne pokrajinski sabor, prema kanonskom pravu, nego samo forum za raspravu kojega su nazvali sinodom“, kazao je ovaj neimenovani izvor te pojasnio: „Ako je ovo istina, onda Kongregacija tu nema što poduzeti – rasprava je rasprava, to se ne dotiče snage učiteljstva ili upravljanja te onda ne može biti intervencije.“

No, njemački su biskupi prvotno svoj sinodalni plan definirali kao „obvezujući“ put i statuti za skupštinu koji su dobili preliminarno odobrenje u kolovozu upućuju da skupština može donijeti „obvezujuće“ rezolucije, iako priznaje da ih pojedinačno biskupi ne moraju poštivati.

Glasnogovornik Njemačke biskupske konferencije Matthias Kopp kazao je, 20. rujna, za CNA da ovo „obvezujući“ znači kako će biti "glasovanje", a ne samo rasprava.

Međutim, CNA-ov izvor iz Kongregacije za biskupe, naglasio je kako su Marxova uvjeravanja u Rimu u suprotnosti s nacrtom sinodalnih statuta iz kolovoza, koji su predviđali formiranje „savjetodavnoga“ i „tijela koje donosi odluke“ za donošenje rezolucija na teme seksualnoga morala, kleričke discipline (uključujući celibat) te uključenosti žena u crkvene  službe i redove.

U svakom slučaju, za očekivati je da će nešto od ovih kontroverzi biti jasnije nakon što 25. rujna završi zasjedanje njemačkih biskupa u Fuldi.

KT