Regina Caeli

Ne postoji kršćanstvo „na daljinu“


Papa je u svom nedjeljnom nagovoru uz molitvu Kraljice neba, 18. travnja vjernicima ponovno okupljenim na Trgu Sv. Petra, tumačio evanđeoski odlomak (Lk 24,35-48) koji govori o događaju iz Jeruzalema u Dvorani Posljednje večere.

Sveti Otac je tako vjernike podsjetio kako u Dvorani Posljednje večere, uskrsli Krist se pojavljuje usred skupine učenika i pozdravlja ih s „Mir vama!“. „Ali oni su prestrašeni i misle da 'vide duha', tako se kaže u Evanđelju. Tada im Isus pokazuje rane na svome tijelu (...) Ima jedan detalj ovdje, u ovom opisu. U Evanđelju se kaže da apostoli 'od radosti još nisu vjerovali'. To je bila tolika radost da nisu mogli vjerovati da je stvarna. Tu je, zatim, još jedan detalj: bili su začuđeni, u čudu; začuđeni jer te susret s Bogom uvijek vodi do čuđenja: to je nešto više od oduševljenja, više od radosti, to je drugačije iskustvo (...) Ovaj tekst iz Evanđelja karakteriziraju tri vrlo konkretna glagola koja odražavaju u stanovitom smislu naš osobni i zajednički život: gledati, doticati i jesti. To su tri čina koja mogu dati radost istinskog susreta sa živim Isusom“, posvijestio je papa Franjo, prenosi IKA.

„Gledati. 'Pogledajte ruke moje i noge!', kaže Isus. Gledati ne znači samo vidjeti, to je nešto više od toga, obuhvaća također htijenje, volju. Zato je to jedan od glagola ljubavi. Majka i otac gledaju svoje dijete, zaljubljeni gledaju jedno drugo, dobar liječnik pažljivo promatra pacijenta… Gledati je prvi korak protiv ravnodušnosti, protiv napasti okretanja glave na drugu stranu u susretu s teškoćama i trpljenjima drugih ljudi (...) Drugi je glagol doticati. Pozivajući učenike da ga dotaknu kako bi se uvjerili da pred sobom nemaju neku sablast – Opipajte me! – Isus pokazuje njima i nama nam da odnos s njim i s našom braćom ne može biti odnos 'na daljinu', ne postoji kršćanstvo na daljinu, ne postoji kršćanstvo koje se zaustavlja samo na pogledu. Ljubav traži pogled i traži ujedno blizinu, traži dodir, zajednički život (...) I dolazimo tako do trećega glagola – jesti, koji dobro izražava naše čovještvo u njegovoj najprirodnijoj potrebi, to jest u temeljnoj potrebi hraniti se da bismo preživjeli (...) Koliko se samo puta u evanđeljima prikazuje Isusa kako blaguje s drugima za stolom! I kao Uskrsli, sa svojim učenicima. Tako da je euharistijska gozba postala prepoznatljivo obilježje kršćanske zajednice. Blagovati zajedno Kristovo tijelo – to je središte kršćanskoga života“, naglasio je poglavar Katoličke Crkve.

Na kraju je istaknuo kako ovaj tekst iz Evanđelja kaže da Isus nije neki „duh“, nego živa Osoba, da Isus, kad nam se približi ispunjava nas radošću, tolikom radošću da je teško u nju povjerovati, ostajemo u čudu, obuzeti onim čuđenjem koje samo Božja prisutnost može dati, jer je Isus živa Osoba. „Biti kršćani nije prije svega neko učenje ili duhovni ideal, to je živi odnos s njim, s Gospodinom Uskrslim: gledamo ga, dotičemo, hranimo se njime i, preobraženi njegovom ljubavlju, gledamo, dotičemo i hranimo druge kao braću i sestre. Neka nam Djevica Marija pomogne doživjeti to milosno iskustvo“, poručio je Papa.

Nakon molitve podsjetio je kako je, dan ranije, u opatiji Casamari proglašeni blaženima Simeone Cardon i petorica drugova mučenika, cistercitski redovnici te opatije. Također, spomenuo je sa zabrinutošću situaciju koju prati u nekim dijelovima Istočne Ukrajine gdje je posljednjih mjeseci došlo do brojnih kršenja primirja. „Živo se nadam da će se izbjeći porast napetosti i, naprotiv, poduzimati one geste koje mogu promicati uzajamno povjerenje i poticati pomirenje i mir koji su tako potrebni i toliko željeni“, zaključio je papa Beroglio.

J.P., KT