Papa uputio poruku povodom 400. obljetnice pronalaska zemnih ostataka Sv. Rozalije

Ne ustručavajte se velikodušno davati sebe


U poruci nadbiskupu Palerma Corradeu Loreficeu, papa Franjo se 8. srpnja prisjetio 400. obljetnice pronalaska zemnih ostataka Sv. Rozalije i oslobođenja te sicilijanske prijestolnice od kuge. U Palermu se taj događaj ove godine slavi od 10. do 15. srpnja.

Sveti Otac prigodom posjeta Siciliji 2018. Foto: Vatican News

Sveti Otac prigodom posjeta Siciliji 2018. Foto: Vatican News

 

Svetica je napustila bogatstva svijeta, vodeći se riječima Za ljubav Gospodina moga. „Život kršćanina, kako u vremenu u kojem je živjela naša pustinjačka djevica, tako i u današnje vrijeme, neprestano je obilježen križem; Kršćani su oni koji uvijek ljube, ali često u okolnostima u kojima se ljubav ne razumije ili čak odbacuje“, piše u poruci Papa te napominje kako je danas to također izbor koji ide protiv struje, jer oni koji slijede Krista pozvani su prigrliti logiku Evanđelja koja je nada, koja odlučuje u srcu napraviti mjesta za ljubav kako bi ju dala drugima, žrtvovati ju za brata, podijeliti ju onima koji ju nisu doživjeli zbog „pošasti“ koje pogađaju čovječanstvo.

Štovatelji Sv. Rozalije njeni su „duhovni nasljednici“, te ih Papa poziva da njeno svjedočanstvo vjere i ljubavi prema drugima pretoče u evanđeoski stil života. „U školi Svete Rozalije, odričući se suvišnog, ne ustručavajte se velikodušno davati sebe drugima. Imajte hrabrosti u suočavanju s izazovima koji još uvijek koče preporod ovoga grada čiji je put opterećen brojnim problemima, od kojih su neki i vrlo bolni”.

Potiče, također, mještane Palerma da „hrabro gledaju u Onoga koji je milosrđe”, u čijim očima patnje Njegovog naroda nisu nevidljive. „On poznaje naše boli i spreman je izliti melem utjehe koji liječi i daje novi poticaj”, piše.

„S Rozalijom, ženom nade, potičem vas: Crkvo u Palermu, ustani! Budi svjetionik nove nade, budite živa zajednica koja, preporođena krvlju mučenika, daje istinito i svijetlo svjedočanstvo za Krista našega Spasitelja“, potiče Sveti Otac i dodaje: „Narode Božji na ovom blagoslovljenom pojasu zemlje, ne gubite nadu i ne predajte se malodušju“. Poziva ih neka ponovno otkriju radost zadivljenosti pred Ocem koji ih poziva k sebi i vodi stazama života kako bi okusili „plodove sloge i mira“.

Rozalijanska jubilarna godina dolazi svome kraju, a Papa izražava nadu da je ona „prije svega pogodovala duhovnom procvatu“. „Stoga vas pozivam da pokorno slušate Duha Svetoga kako biste mogli ostvariti obilno pastoralno razdoblje, spremni širiti miris prihvata i milosrđa”, donosi Vatican News.

Na kraju poruke, papa Franjo poziva vjernike da povjere njihovoj zaštitnici želje i težnje koje nose u srcu. „Zamolite ju, ženu molitvene šutnje, da odagna strahova i nadvlada potištenosti koje guše korijene dobra, kako bismo bili odvažni učenici Učitelja i graditelji nade”, zaključuje, povjeravajući ih zaštiti Blažene Djevice Marije.

J.Vr.,KT