Opća audijencija

Neka dijalog između kršćanstva i islama bude odlučujući čimbenik mira


U srijedu 6. veljače u Dvorani Pavla VI. tijekom opće audijencije, Sveti Otac je govorio o njegovom apostolskom pohodu Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Papa je odmah naglasio kako, iako je bilo kratko, to je putovanje vrlo važno, jer je nadovezavši se na susret iz 2017. u Al-Azharu, u Egiptu, ispisalo novu stranicu u povijesti dijaloga između kršćanstva i islama, te u zauzetosti za promicanje svjetskog mira na temelju ljudskog bratstva. Tijekom „putovanja koje pripada Božjim iznenađenjima“, Papa i veliki imam Al-Azhara potpisali su u Abu Dhabiju deklaraciju o ljudskom bratstvu koja je potvrdila zajednički poziv svih ljudi da budu braća, budući da su Božji sinovi i kćeri, te osudila sve oblike nasilja, a osobito one iz vjerskih razloga.

„U doba kao što je naše, u kojem vlada snažno iskušenje da se na djelu vidi sukob između kršćanske i islamske civilizacije, kao i da se religije smatraju izvorima sukoba, željeli smo dati još jedan, jasan i odlučujući, znak da je umjesto toga moguće susretati se, poštovati i dijalogizirati, te da, unatoč raznolikosti kultura i tradicija, kršćanski i islamski svijet cijene i štite zajedničke vrijednosti kao što su: život, obitelj, vjerski osjećaj, poštovanje starijih osoba, obrazovanje mladih i druge“, kazao je poglavar Katoličke Crkve.

„Tijekom ta tri dana često sam mislio na Asiškoga siromaška. Pomogao mi je čuvati Evanđelje u svom srcu, ljubav Isusa Krista. Dok sam proživljavao različite trenutke tog posjeta, u mojem je srcu bilo Kristovo evanđelje, molitva Ocu za svu Njegovu djecu, molitva da dijalog između kršćanstva i islama bude odlučujući čimbenik mira u svijetu“, podsjetio je Papa.

Svima je zahvalio što su ga primili s velikom ljubaznošću i prisjetio se glavnih dijelova putovanja: privatnog razgovora s prijestolonasljednikom i Muslimanskim vijećem starješina, te međureligijskog susreta u Memorijalnom centru osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Zayeda bin Sultana Al Nahyana. „Deklaracija koju smo potpisali proučavat će se u školama i na sveučilištima u nekoliko zemalja. No, i ja preporučujem da je pročitate, upoznate, jer daje snažni poticaj da se napreduje u dijalogu o ljudskom bratstvu“, pozvao je Sveti Otac.

Također, kako javlja Vatican News, podsjetio je na zagrljaj s milijunom kršćana koji žive u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, među kojima su radnici podrijetlom iz različitih zemalja Azije. Spomenuo je susret u katedrali Sv. Josipa u Abu Dhabiju i misu na gradskom stadionu tijekom koje se posebno molilo za Bliski Istok i Jemen.

„Imao sam priliku pozdraviti devedesetogodišnjaka, prvoga svećenika koji je otišao tamo i utemeljio mnoge zajednice. U invalidskim je kolicima, slijep, ali osmijeh s njegovih usana ne nestaje, osmijeh jer je služio Gospodinu i napravio toliko dobra. Pozdravio sam također još jednog devedesetogodišnjaka, no on hoda i nastavlja raditi, kao i mnoge svećenike koji tamo služe kršćanskim zajednicama latinskoga obreda, siro-malabarskog, siro-malankarskog i maronitskog, a dolaze iz Libanona, Indije, Filipina i drugih zemalja“, zaključio je Papa. 

KT