Papa s predstavnicima Unije djelâ za pomoć Istočnim Crkvama

Neka se pronađu putevi mira usred „džungle konflikta“


Sveti Otac uputio je i još jedan apel za ratom pogođenu Ukrajinu, pozivajući na molitvu, post i rad kako bi se pronašli putevi mira usred „džungle konflikta“.

Unija djelâ za pomoć Istočnim Crkvama ujedinjuje agencije za financiranje iz zemalja širom svijeta kako bi omogućile razne usluge – primjerice postavljanje bogomolja i mjesta za učenje, pružanje stipendija te ustanova socijalne i zdravstvene skrbi na području Bliskog istoka.

Papa je odao priznanje pažnji i brizi koji su članovi ROACO-a iskazali onima koji pate zbog sukoba „koji je iz Tigraja ponovno ranio Etiopiju i dijelom susjednu Eritreju“. Zahvalio je i zemljama koje su primile izbjeglice iz „voljene i izmučene Ukrajine“.

Drama Kajina i Abela

U toj smo se istočnoeuropskoj zemlji, kazao je Papa, „vratili drami Kajina i Abela“. Tamo je izbilo „životno-razarajuće nasilje, lucifersko, đavolsko nasilje, na koje smo mi kao vjernici pozvani odgovoriti snagom molitve, konkretnom dobrotvornom pomoći, sa svakim kršćanskim sredstvom kako bi oružja ustupila mjesto pregovorima“.

Papa Franjo izrazio je uvjerenje u to da će se „visine ljudskog ponosa i idolopoklonstva spustiti, a doline pustoši i suza ispuniti“, no, kako je rekao, voljeli bismo isto tako vidjeti skoro ispunjenje Izaijina proročanstva mira: da nijedan narod neće više dizat mača protiv naroda; da će se mačevi prekovati u plugove,

a koplja u srpove (usp. Iz 2, 4). Međutim, kazao je Papa, čini se kao da sve ide u suprotnome smjeru: hrana nestaje, a raste zveket oružja.

Sinodski stil ROACO-a

Sveti Otac je u obraćanju podržao i „sinodski“ karakter Unije, gdje svaki akter – pojedinci, stručnjaci, biskupi, Papinska predstavništva, Dikasterij za Istočne Crkve i mnoge uključene agencije – ima svoju ulogu te je pozvan na dijalog s drugima putem savjetovanja, proučavanja, traženja i davanja prijedloga i objašnjenja, hodajući zajedno. Pozvao je svaki entitet neka uvijek bude „usklađen“ kako bi „simfonija milosrđa“ mogla nastupiti na najbolji način.

Potaknuo je nazočne neka bježe od svih iskušenja izolacije i zatvorenosti u sebi i svojim skupinama, kako bi ostali otvoreni za prihvat svakog brata i sestre koji služe Istočnim katoličkim crkvama u njihovim domovinama ili na područjima koja se smatraju dijasporom.

Sirija, Irak, Libanon

Papa Franjo izrazio je, prenosi Vatican News, podršku i radu Skupštine katoličkih biskupa Sirije na konferenciji koja se održala u ožujku u Damasku, gdje je, kako je primijetio, bilo aktivno uključeno mnogo mladih ljudi.

„U pustinji siromaštva i obeshrabrenja uzrokovanih dvanaestogodišnjim ratom koji je iscrpio ljubljenu i izmučenu Siriju, ROACO je bio tu kako bi saslušao druge i identificirao prave prioritete“, kazao je Papa. Istim je sinodskim stilom animirao i Posebnu biskupsku sinodu za Bliski istok te je Papa napomenuo da će deseta godišnjica apostolske pobudnice Ecclesia Medio Oriente, koju je proglasio papa Benedikt XVI. tijekom svog posjeta Libanonu, biti obilježena u rujnu.

„U deset godina dogodilo se mnogo toga: pomislite na tužne događaje koji uključuju Irak i Siriju, na prevrate u samoj Zemlji cedrova“, rekao je, napominjući, međutim, kako su se pojavile i neke zrake nade, poput potpisivanja Dokumenta o ljudskom bratstvu u Abu Dhabiju.

„Sada je“, rekao je, „potrebno pronaći ažurirana sredstva i prikladne načine za izražavanje bliskosti s Crkvama u regiji i nastaviti rad koordinacije o Siriji i Iraku, uključujući Libanon u zajedničkom promišljanju“.

J.Vr.,KT