Njemačka

Nova internetska stranica HKŽ-a Wiesbaden


Hrvatska katolička župa Wiesbaden nedavno je otvorila svoju internetsku stranicu hrzupa-wiesbaden.bistumlimburg.de.

Na navedenom internetskom odredištu dostupne su informacije bitne za Hrvatsku katoličku misiju Wiesbaden koja se nalazi u Rajnsko-majnskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Limburg. Podsjetimo, počeci hrvatskog dušobrižništva u Wiesbadenu započeli su 1968. Nakon dolaska franjevaca Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Bernarda Dukića i fra Ćire Markoča u Frankfurt počinje i pastoralni rad u Wiesbadenu.

Do kraja 1970. Wiesbaden je pripadao HKM-u Frankfurt/M, a HKM Wiesbaden osnovana je 1. siječnja 1971. Tada su joj određene i granice: Rheingau i Untertaunus, a kasnije joj je pripojen i dio Main-Taunusa (Kelkheim). Misija danas broji oko 4 000 vjernika. Prostire se na području koje obuhvaća više od polovice biskupije Limburg.

Središte misije nalazi se u Wiesbadenu, glavnom gradu njemačke ­savezne pokrajine Hessen. Prvi voditelj misije je bio fra Ivon Menđušić (1971. – 1 974.), a kasnije je misiju vodio franjevac konventualac fra Vladimir Feldin (1974. – 1980.). Nakon toga pastoralna se skrb povjerava franjevcima Franjevačke provincije Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru, a kao voditelji misije djelovali su: fra Ante-Luka Čotić (1980. – 1986.), fra Nediljko Jerkan (1986. – 1988.), fra Augustin Vlašić (1988. – 1997.), dr. fra Ante Bilokapić (1997. – 2016.). Od 2016. do 2018. Misiju je vodio franjevac Franjevačke provincije Bosne Srebrene dr. fra Miron Sikirić, a u studenom 2018. voditelj je član iste provincije fra Kristijan Montina.

Euharistijska slavlja na hrvatskom jeziku služe se svake nedjelje u crkvi Sv. Kilijana u Wiesbadenu (do 2000. mise su se služile u crkvi Presvetoga Trojstva u Wiesbadenu), svake prve nedjelje u mjesecu u kapeli Sv. Martina u Idsteinu, svake druge nedjelje u crkvi Milosrdne braće u Montabauru, te svake treće nedjelje u mjesecu u crkvi Sv. Josipa u Staffel u Limburgu. Više o vjerničkom životu ove zajednice i rasporedu duhovnih sadržaja od sada će zainteresirani moći doznati na www. hrzupa-wiesbaden.bistumlimburg.de.

A. Polegubić / KT