Održan simpozij o klimatskim promjenama


Na Papinskom fakultetu za odgojne znanosti „Auxilium“ u Rimu, u utorak 17. svibnja održan je simpozij u organizaciji Veleposlanstva Izraela pri Svetoj Stolici i Udruge žena u Vatikanu (DIVA) o klimatskim promjenama.

Na simpoziju pod nazivom Promišljati ‘green’ zajedno: ženska perspektiva o klimatskim promjenama i održivosti, govorilo se o perspektivi žena u nošenju s izazovima koje nameću klimatske promjene. Među govornicima su bili s. Alessandra Smerilli, tajnica Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, Fausta Speranza, novinarka Vatican Newsa, s. Linda Pocher koja predaje temeljnu teologiju, mariologiju i kristologiju na Auxiliumu. Sudjelovao je i dr. Dalit Wolf Golan, zamjenik direktora Eco Peace Middle East, organizacije koja okuplja izraelske, palestinske i jordanske ekologe, prenosi IKA.

Dr. Golan je u središte djelovanja organizacije stavio problem nedostatka pitke vode u Svetoj zemlji. „Neke obitelji na Bliskom istoku žive s povremenom opskrbom vodom, s pristupom vodi samo jednom tjedno, jednom svaka 2-3 tjedna ili čak jednom svaka tri mjeseca ljeti“, istaknuo je. Teškoća je to koja duboko utječe na kvalitetu života, posebno za žene koje često nemaju političku težinu. „Ono što možemo učiniti kako bismo premostili ovaj jaz je osigurati da politički čelnici čuju ženski glas o ovim pitanjima“, poručio je

Misija Eco Peace Middle East uključuje educiranje populacije Izraela, Jordana i Palestine o stvarnosti vode i kako će klimatske promjene pogoršati situaciju. „Palestina i Izrael, na primjer, imaju sporazum o vodi koji datira još od sporazuma iz Osla iz 1995. i koji dodjeljuje 75 % vode Izraelu, a 25 % Palestini“, naglasio je Wolf Golan.

Sporazum, dodaje, ostaje nepromijenjen jer je voda među osam „pitanja o trajnom statusu“, a koja se moraju riješiti između Palestine i Izraela. Od 1995. došlo je do promjena: Izrael, prema riječima dopredsjednika, ima više nego dovoljno vode zahvaljujući povećanom kapacitetu desalinizacije i mogućnosti ponovnog korištenja otpadnih voda.

Pitanje vode, iako je toliko važno, stvara nepovjerenje u politiku. Za Wolfa Golana, obveza je raditi zajedno kako bi se zadovoljile potrebe svih. Valjanu pomoć predstavljaju različite religije koje nisu „barijera“. Podsjetio je da je rijeka Jordan sveta za kršćanstvo, islam i judaizam, ali da trenutno teče tek 5 % njezinog drevnog toka. „To je i simbol problema koji se ne može riješiti ako ne radimo zajedno“, istaknuo je Golan.

J.M., KT