Odstupio vatikanski prefekt za komunikacije


Papa Franjo prihvatio je 21. ožujka odreknuće od službe mons. Daria Edoarda Vigana, prefekta vatikanskog Tajništva za komunikacije.

FOTO: Vatican media

FOTO: Vatican media

U priopćenju za javnost Tiskovnoga ureda Sv. Stolice, ističe se kako je Sveti Otac nakon podrobnoga razmatranja zamolbe za odstupanje sa službe mons. Vigana, istu ne tako rado prihvatio.

U pismu Papa imenuje Vigana „procjeniteljem“ Dikasterija za komunikacije, tražeći od njega da ostane unutar ovoga Tajništva kako bi mogao nastaviti davati svoj „ljudski i profesionalni doprinos“ novom prefektu i reformi medija.

Mons. Viganò se u svome pismu papi Franji datiranom 19. ožujka, osvrnuo na nedavne kontroverze glede njegova posla i zahvalio Svetome Ocu za „očinsku i čvrstu“ potporu koju mu je očitovao tijekom njegova mandata prefekta Tajništva za medije.

Međutim, objasnio je kako je odlučio odstupiti zbog respekta prema ljudima koji su s njime radili tijekom ovih godina, ali i zbog toga kako bi se izbjeglo da Motu Proprio o vatikanskoj medijskoj reformi, na bilo koji način bude „odgođen, oštećen ili čak blokiran“.

Kontroverze koje su dovele do povlačenja mons. Vigana, započele su 12. ožujka na predstavljanju serije od deset knjiga Teologija pape Franje kada je za teološku refleksiju zamoljen i Benedikt XVI. Na prezentaciji je prefekt Viganò pročitao samo odabrane rečenice iz pisma umirovljenoga Pape, a Tajništvo za medije objavilo je fotografiju na kojoj je skrilo jedan dio pisma u kojemu Benedikt XVI. iskreno govori kako nije imao vremena pročitati sve tomove Teologije pape Franje te da se zbog toga ne smatra kompetentnim dati osvrt.

Nakon što je javnost saznala za ovo, Tajništvo je ipak odlučilo 17. ožujka objelodaniti cjelokupan tekst u kojemu Papa u miru ne samo što objašnjava da nije mogao iščitati tekst nego i prigovara jednom od autora koji je izabran napisati jedan svezak knjige.

Inače, papa Franjo imenovao je mons. Vigana prefektom Tajništva za medije kada je ono utemeljeno u lipnju 2015. Također Viganò je bio ravnatelj Vatikanskog televizijskog centra. Novo je Tajništvo bilo zaduženo za ujedinjavanje u jedno tijelo zadataka koje je prethodno obavljalo devet ureda: Papinsko vijeće za društvena priopćavanja, Vatikanski press ured, Vatikanski internetski ured, Vatikanski radio, Vatikanski televizijski produkcijski studio (CTV), Vatikanske novine L'Osservatore Romano, Vatikanski tiskovni ured, Vatikanski fotografski servis i Vatikanska izdavačka kuća Libreria Editrice Vaticana.

KT