Filipini

Otvorena kauza za beatifikaciju dječaka s ulice


Kauza za beatifikaciju sluge Božjega Darwina Ramosa, filipinskoga dječaka s ulice koji je preminuo 2012. od ozbiljne degenerativne bolesti, otvorena je u biskupiji Cubao, sufraganskoj nadbiskupiji Manila.

Službena objava ove vijesti bila je 28. kolovoza tijekom euharistijskoga slavlja u katedrali Bezgrješnoga začeća. Prije mise održana je press konferencija na kojoj je sudjelovala i dječakova majka Erlinda Ramos, prenijela je AsiaNews.

„Bio je poznat kao jednostavan i sveti čovjek“, rekao je tijekom mise mons. Honesto Flores Ongtioco, biskup Cubaoa.

„Cijeli ovaj proces nije samo o njegovu životu nego također i o nama. Bog nas je sve pozvao na svetost“, dodao je.

Postulator kauze je francuski dominikanac fr. Thomas de Gabore, koji je upoznao Darwina u posljednjim tjednima njegova života.

Opisujući ga kao „jednostavnoga tinejdžera“ objasnio je da „u njegovu srcu, duhovni život bio je veoma dojmljiv. Bio je duboko predan Isusu Kristu unatoč trpljenju“.

Biskupija Cubao dobila je 31. svibnja zeleno svjetlo za proces beatifikacije. Dva mjeseca ranije, kardinal Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za kauze svetaca, potpisao je nihil obstat za početak kauze, što uključuje prikupljanje dokumenata i svjedočanstva o životu i svetosti Darwina Ramosa.

Jednom upotpunjena, dokumentacija će biti poslana u Vatikan gdje će prikupljene informacije propitivati Kongregacija.

Ako utvrdi da je mladić vodio krjeposni život temeljen na kršćanskim vrijednostima, Crkva će mu dodijeliti naslov „časni“.

Sljedeći koraci su beatifikacija i kanonizacija. Obično, proces proglašenja svetim zahtijeva dva čuda postignuta na zagovor sluge Božjega – jedno za beatifikaciju i jedno za kanonizaciju.

KT