Otvorena XXI. izložba božićnjaka u Subotici


U organizaciji Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović“, 9. prosinca otvorena je XXI. izložba božićnjaka u Predvorju Gradske kuće u Subotici.

Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana, Božića. Izložba je okupila veliki broj izlagača, kao i mnogih zainteresiranih za ovu lijepu tradiciju Hrvata u Bačkoj. Izložbi su nazočile i brojne časne sestre i svećenici.

Program je započela ženska pjevačka skupina HKPD Matija Gubec iz Tavankuta izvođenjem prigodne adventske pjesame, pod ravnanjem profesorice Tamare Štricki Seg. Nazočne je pozdravio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović. U svom obraćanju izrazio je zahvalnost svima onima koji sudjeluju u organiziranju izložbe božićnjaka, kao i udrugama s kojima Katoličko društvo „Ivan Antunović“ surađuje na izložbi božićnjaka.

Citirajući riječi pape Franje, vlč. Radak naglasio je kako "kroz jaslice i božićno drvo Bog progovara simboličkim jezikom koji omogućuje veću vidljivost iskustva Isusova rođenja. U jednostavnosti jaslica nalazimo i razmatramo Božju nježnost. Jaslie su sugestivno mjesto na kome promatramo Isusa, koji preuzimajući na sebe ljudsku bjedu, poziva da i mi to činimo kroz milosrdna djela."Na kraju svog pozdravnog obraćanja, vlč. Radak je zaključio kako su božićnjaci znakoviti primjer jednostavnosti i Božje blizine.

Izložbu je otvorio fra Zdenko Gruber, gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici, ovogodišnjeg dobitnika jednog od nagrada Društva „Ivan Antunović“. Fra Zdenko Gruber poručio je nazočnima kako je  advent vrijeme kada su vjernici  pozvani  ići ka Gospodinu koji im dolazi u susret, na svetoj misi, ali i u prilikama svakodnevnoga života i ljudima s kojima dijele ovaj život. "Isus je na salašu – u našoj svakodnevici – u svakodnevici ljudi ovoga kraja – i Isus dolazi u našu svakodnevicu blagosloviti nas i donijeti nam radost, radost Božića, radost Boga-s-nama! Važna poruka božićnjaka i Božića jest da Bog želi okupiti obitelji u zajedništvu. Prihvaćanje drugih koji nam dolaze u susret donosi duboku radost",kazao je fra Zdenko u svome obraćanju te poželio nazočnima sretan i blagoslovljen advent i blagoslovljen Božić, blagdan Božje radosti i blizine.

Na koncu programa pjevačka skupina HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta izvela je tradicionalne  božićne pjesme Bunjevaca-Hrvata u ovim krajevima, Ajte braćo da iđemo i Srićna noć je prispila, koje se i danas rado pjevaju.

Program je vodila Lucija Ivanković Radaković. Po završetku programa, Jelena Piuković, pročelnica Etnološkog odjela Blaško Rajić uručila je izlagačima božićnjaka i ostalim sudionicima prigodne zahvalnice.

Uz izložene božićnjake, priređene su i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta s kojima Društvo „Ivan Antunović“ njeguje dobru suradnju.

Božićnjaci  se mogu pogledati radnim danom do 15. prosinca  u Predvorju (Vestibilu) Gradske kuće u Subotici.

Ivica I.R./ KT