Vatikan

Papa imenovao novog ap. vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje


Papa Franjo imenovao je dosadašnjega ap. nuncija u Nizozemskoj novim ap. vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje.

Kako je 27. studenoga priopćila Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini, a objavio i Tiskovni ured Svete Stolice, papa Franjo imenovao je mons. Alda Cavallia, dosadašnjega ap. nuncija u Nizozemskoj i predstavnika Svete Stolice pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja, novim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje.

Riječ je o talijanskom prelatu koji je rođen 18. listopada 1946. u Leccu. Za svećenika biskupije Bergamo zaređen je 18. ožujka 1971. Nekoliko je godina predavao književnost u sjemeništu dok je studirao političke i društvene znanosti. Godine 1975. započeo je studij diplomacije na Papinskoj crkvenoj akademiji. Također, studirao je kanonsko pravo i teologiju te diplomirao politologiju.

U diplomatsku službu Svete Stolice stupio je 15. travnja 1979. te najprije obavljao dužnost u Burundiju da bi 2. srpnja 1996. bio imenovan apostolskim delegatom u Angoli. Naslovnim nadbiskupom Viba u Calabriji i apostolskim nuncijem u São Toméu i Principu imenovan je 2. srpnja 1996. Nakon biskupskoga posvećenja koje je 26. kolovoza iste godine primio po rukama kardinala Angela Sodana, imenovan je 1. rujna 1997. apostolskim nuncijem i za Angolu.

Sveti papa Ivan Pavao II. postavio ga je 28. lipnja 2001. apostolskim nuncijem u Čileu. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 29. listopada 2007. apostolskim nuncijem u Kolumbiji. A u tom je razdoblju, između ostaloga, ostao upamćen što se u travnju 2011. izjasnio protiv predloženog zakona kojim bi istospolni parovi mogli posvajati djecu.

Isti ga je Papa 16. veljače 2013. imenovao apostolskim nuncijem na Malti, a 13. travnja te godine papa Franjo je dodao nadležnost i za Libiju.

Na mjesto apostolskog nuncija u Nizozemskoj postavljen je 21. ožujka 2015., a 3. srpnja iste godine predao je vjerodajnice i kao izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Svete Stolice pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja.

U Bosnu i Hercegovinu dolazi u dobi od 75 godina, te će naslijediti pokojnog umirovljenog nadbiskupa Varšave-Praga Henryka Hosera koji je preminuo 13. kolovoza 2021., a papa Franjo ga je 31. svibnja 2018. bio imenovao ap. vizitatorom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis.

KT