Poljska

Preminuo apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Hoser


U večernjim satima 13. kolovoza u Varšavi preminuo je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Henryk Hoser, SAC.

Nadbiskup Hoser je u posljednje vrijeme bio hospitaliziran na intenzivnome kardiološkom odjelu bolnice u Varšavi u Poljskoj gdje je i preminuo.

Papa Franjo imenovao je 31. svibnja 2018. nadbiskupa Hosera, umirovljenoga biskupa Varšave-Praga, apostolskim vizitatorom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis.

Mons. Henryk je rođen u Varšavi 1942. U mladosti je studirao medicinu te jedno vrijeme radio kao liječnik i asistent na medicinskoj akademiji. Godine 1969. pristupio je Družbi katoličkog apostolata (Palotinci), a 16. lipnja 1974. zaređen je za svećenika.

Potom je 1975. djelovao kao misionar u Ruandi. Uz plodan misionarski rad mons. Hoser je obavljao službu i apostolskog vizitatora u Ruandi, sudjelovao na posebnoj sinodi o Africi, te služio i kao provincijal novoosnovane palotinske provincije u Ruandi i Zairu, javlja radio-medjugorje.com.

Nakon povratka u Europu od 1996. bio je provincijal Francuske palotinske provincije, a od 2004. rektor ureda matične zajednice u Bruxellesu.

Dana 22. siječnja 2005. imenovan je naslovnim biskupom Tepelte i postao je pridruženim tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda i predsjednikom Papinskih misijskih djela. Biskupsko ređenje bilo je u Rimu 19. ožujka 2005. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 24. svibnja 2008. nadbiskupom Varšave-Praga u Poljskoj. Umrovljen je 2017.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

Ž.I., KT