Rim

Papin djelitelj milostinje s Lezbosa u Rim dopratio 33 izbjeglice


U srijedu 4. prosinca su, u pratnji papinskog djelitelja milostinje, kardinala Konrada Krajewskog, i članova Zajednice Svetoga Egidija, iz izbjegličkog kampa na grčkom otoku Lezbosu u Rim doputovala 33 tražitelja azila.

Tiskovni je ured Svete Stolice, u priopćenju objavljenom 2. prosinca, podsjetio kako je papa Franjo prilikom posjeta Lezbosu, u travnju 2016., sa sobom u Vatikan poveo 3 sirijske obitelji koje su tražile azil. Proces integracije tih obitelji pratila je također Zajednica Svetoga Egidija.

U svibnju ove godine kardinal Krajewski je, na zahtjev Svetog Oca, ponovno posjetio taj otok kako bi izbjeglicama i grčkom narodu prenio Papinu solidarnost. Tom je prilikom također izrazio želju da se ponovi Papina gesta, odnosno da osigura prihvat skupini mladih izbjeglica i nekim obiteljima iz Afganistana, Kameruna i Toga. Nakon službenih pregovora među nadležnim tijelima o tom novom humanitarnom koridoru, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Italije nedavno je dalo svoje konačno odobrenje za njegovo ostvarenje.

U ponedjeljak, 2. prosinca, papinski je djelitelj milostinje, u pratnji nekoliko čelnika Zajednice svetoga Egidija, ponovno otputovao na otok Lezbos te se 4. prosinca vratio u Italiju sa skupinom od 33 izbjeglice koji će zatražiti politički azil. Ta će se operacija završiti tijekom ovog mjeseca, kada će još 10 izbjeglica biti dopraćeno u Italiju. Prihvat izbjeglica s otoka Lezbosa osigurat će Sveta Stolica preko Apostolske milostinjarnice te Zajednica svetoga Egidija – stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice, kojeg prenosi vaticannew.va.

KT