Vatikan

Papina molitva i pomoć stradaloj Indoneziji


Protekli je tjedan u snažnim potresima i cunamiju razoreno više područja Indonezije, osobito otok Sulawesi.

Više od 1 400 ljudi je izgubilo život, prema do sada utvrđenom broju žrtava, a na tisuće je ozlijeđeno. Posljednjih je sati, usto, došlo do erupcije vulkana na planini Soputan, na otoku Sulawesi, koja predstavlja prijetnju stanovništvu već pogođenom potresom i golemim valom.

Papa Franjo je preko Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja poslao u ovoj prvoj fazi izvanrednog stanja prilog od 100 000 dolara za pomoć stradalima, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi IKA.

Taj iznos želi biti neposredan izraz osjećaja duhovne blizine i očinskog ohrabrenja Svetog Oca prema pogođenim osobama i teritorijima te će se, u suradnji s Apostolskom nuncijaturi, razdijeliti u područjima koja su najviše pogođena katastrofom.

Papa Franjo je tijekom Angelusa 30. rujna molio za pogođeno stanovništvo. „Molim za poginule kojih je na žalost mnogo, za ozlijeđene i one koji su izgubili svoje domove i posao. Neka Gospodin utješi i podrži napore onih koji su uključeni u dopremanje pomoći“, kazao je tom prigodom poglavar Katoličke Crkve.

Prilog ovoga Dikasterija, praćen molitvom Svetog Oca za indonezijski narod, dio je akcije pokrenute u cijeloj Katoličkoj Crkvi i u koju su, osim raznih biskupskih konferencija, uključena i brojna karitativna tijela, prenosi IKA.

KT