Vatikan

Papina molitvena nakana za siječanj posvećena mladima


"Mladi u Marijinoj školi", tema je Papine molitvene nakane za mjesec siječanj, s pogledom upravljenim prema skorom Svjetskom danu mladih koji će se održati u Panami.

U video poruci papa Franjo poziva na molitvu da mladi odgovore na Gospodinov poziv te prenose u svijetu radost Evanđelja. „Vi, mladi, u Djevici Mariji imate razlog za radost i vrelo nadahnuća“, rekao je papa Franjo na početku video poruke s molitvenom nakanom za mjesec siječanj, koju je, kao uvijek, prenijela Papina svjetska molitvena mreža, javio je Vaticannews.

Sveti Otac upravio je svoje misli na Panamu gdje će se u povodu Svjetskog dana mladeži od 22. do 27. siječnja okupiti na tisuće mladih iz cijeloga svijeta. Papa stoga od njih traži da iskoriste taj događaj kako bi s Marijom razmatrali Krista. „Molimo Krunicu za mir, svatko na svojem jeziku. I tražite od nje snagu da možete sanjati i raditi za mir. Molimo za mlade, posebno za one u Latinskoj Americi da, nasljedujući Mariju, odgovore na Gospodinov poziv kako bi u cijelom svijetu prenosili radost Evanđelja“, naveo je Papa.

Nakon sinode održane u listopadu prošle godine posvećene upravo mladima, Svjetski dan mladih u Panami obilježava još jedan korak u Papinoj pozornosti prema mladim naraštajima. Stalna je, naime, pozornost pape Franje, koji je i u govoru članovima Diplomatskoga zbora, s kojima se susreo u ponedjeljak, 7. siječnja, podsjetio da je zadaća politike otvoriti mladima, koji su često lišeni sigurnosti, putove budućnosti, upravo inicijativama koje im omogućuju izgraditi budućnost, i to tako da pronađu postao, osnuju obitelj i odgajaju djecu.

Preuzimajući podatke Ujedinjenih naroda, Papina svjetska molitvena mreža je objavila da u svijetu danas ima oko 1 190 000 000 mladih, te spomenula procjene o broju mladih koji su sudjelovali na posebnim susretima Pape s mladima iz cijeloga svijeta, počevši od 1984. Na posljednjem je svjetskom susretu na međunarodnoj razini, onom održanom u Krakowu, sudjelovalo 1 600 000 mladih. Susret u Panami je treći Svjetski susret mladih na međunarodnoj razini s papom Franjom, nakon onoga u Poljskoj i prethodnoga, održanoga 2013. u Riju de Janeiru, prenio je Vaticannews.

KT