Vatikan

Papina poruka mladima na Europskom susretu Zajednice iz Taizéa


Papa je mladima uputio prigodnu poruku u povodu 41. Europskog susreta ekumenske Zajednice iz Taizéa u Madridu od 28. prosinca 2018. do 1. siječnja 2019.

„Budite bliski ovom ranjenom čovječanstvu i onima koji su odbačeni i isključeni, maleni i siromašni!“, potaknuo je papa Franjo u poruci koju je potpisao njegov državni tajnik kardinal Pietro Parolin, piše Vaticannews.

Papa u poruci traži od mladih da prihvate izazov gostoprimstva i poziva ih da otvore vrata svojega srca za Gospodina i njegovu Riječ, te da promiču kulturu susreta, prihvaćajući se uzajamno u poštovanju razlikā. Spomenuvši temu ovogodišnjega susreta, koja glasi Ne zaboravimo gostoprimstvo, Papa je podsjetio na nedavno održanu biskupsku sinodu o temi Mladi, vjera i razlučivanje zvanja, kako bi još jednom istaknuo da se zajedno s njim, čitava Crkva pouzdaje u njih.

Pritom je posebno podsjetio na poruku za Svjetski dan mladih 2018. te potaknuo također mlade okupljene na susretu Zajednice iz Taizéa, da nikada ne izgube volju za užitkom susreta, prijateljstva, zajedničkoga snivanja, i hoda s drugima. „Istinski se kršćani ne boje otvoriti se drugima, podijeliti svoje životne prostore pretvarajući ih u prostore bratstva“, istaknuo je Papa.

Sveti Otac stoga je potaknuo mlade da otkriju kako je moguće živjeti velikodušnu gostoljubivost, naučiti bogatiti se razlikama drugih, te učiniti da njihovi talenti donesu plod, kako bi postali graditelji mostova između Crkvi, religijā i narodā. Budući da na susretima Zajednice iz Taizéa sudjeluju protestanti, katolici i pravoslavni vjernici, Papa moli Duha Svetoga da pomogne mladima prihvatiti razlike drugih kao „put zajedništva“, te ih pozvao da svoje talente, svoju energiju i svoje snage upotrijebe kako bi svijet učinili boljim, te kako bi svaka osoba pronašla svoje mjesto u krilu velike ljudske obitelji.

„Neka vas primjer Marije, čija je ljubav puna odvažnosti i potpuno usmjerena na darivanje sebe, podupre u konkretnom življenju te ljubavi koja nas potiče da ljubimo Boga više od bilo čega, i više od nas samih, te da volimo osobe s kojima dijelimo svakodnevni život“, napomenuo je papa Franjo.

Papina je poruka objavljena na mrežnoj stranici Zajednice iz Taizéa zajedno s porukama ekumenskoga carigradskog patrijarha Bartolomeja, glavnoga tajnika Ekumenskoga vijeća Crkvi (WCC) vlč. Olava Fykse-Tveita, zatim glavnoga tajnika Svjetskoga luteranskog saveza velečasnoga Martina Jungea, glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Antónia Guterresa te madridskoga gradonačelnika Manuela Carmena.

Podsjetimo na kraju da je susret u Madridu još jedan dio Hodočašća povjerenja na zemlji, koji je krajem 1970-ih godina započeo brat Roger. Ove je godine za sudjelovanje na susretu prijavljeno 15 000 mladih kojima će smještaj pružiti 170 župa i tisuće madridskih obitelji, prenosi Vaticannews.

KT