Papina video poruka uoči puta u Maroko


Uoči posjeta Maroku papa Franjo je u svojoj video poruci pozdravio marokanski narod istaknuvši kako dolazi u tu zemlju kao hodočasnik mira i bratstva.

Papa Franjo će u Maroku boraviti 30. i 31. ožujka. Tijekom svoga pohoda državi koja ima oko 35 milijuna stanovnika od kojih su velika većina sunitski muslimani, Sveti Otac će slaviti misu, posjetiti migrantski centar kojega vodi tamošnji Caritas te obići Institut Mohammed VI koji vrši obuku i formaciju budućih imama.

 

U svojoj video poruci Papa je naveo da dolazi u Maroko kao „hodočasnik mira i bratstva, u svijetu koji to jako treba“, navodi VaticanNews.

Istaknuo je da i kršćani i muslimani vjeruju u Boga milosrdnog Stvoritelja „koji je stvorio muškarce i žene te ih postavio u svijet da mogu živjeti kao braća i sestre, poštujući međusobne različitosti i pomažući jedni drugima u svojim potrebama“.

Bog im je povjerio zemlju, naš zajednički dom, dodao je papa Franjo, „kako bi ga odgovorno čuvali i sačuvali za buduća pokoljenja“.

„Bit će mi drago da mogu ova uvjerenja podijeliti izravno s vama na susretu koji ćemo imati u Rabatu“, poručio je Papa te izrazio svoju zahvalnost kralju Mohammed VI. na njegovu ljubaznom pozivu i marokanskim vlastima na njihovom brižnom sudjelovanju. Također zahvalio je narodu Maroka za njihove molitve te podcrtao da mu ovo putovanje daje „dragocjenu prigodu posjetiti kršćansku zajednicu u Maroku te ju ohrabriti u njihovu putovanju“.

Spomenuo je i da će se sastati i s migrantima koji, kako je rekao, „zajedno utjelovljuju vapaj za izgradnjom pravednijeg i solidarnijeg svijeta“.

KT