Crna Gora

Patron Barske nadbiskupije i 20 godina biskupstva nadbiskupa Gashija


Vjernici Barske nadbiskupije u katedrali u naselju Gretva u starom dijelu grada Bara, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije proslavili su patrona svoje nadbiskupije i naslovnika ove stolne crkve.

Foto: KTA

Foto: KTA

Svečano misno slavlje predvodio je barski nadbiskup u miru mons. Zef Gashi koji je tom prigodom također proslavio 20 godina od biskupskog posvećenja i 80 godina života. Na su misi koncelebrirali: mjesni nadbiskup mons. Rrok Gjonlleshaj, biskup kotorski mons. Ilija Janjić, biskup prizrensko-prištinski mons. Dodë Gjergji i brojni svećenici iz Crne Gore, Albanije i s Kosova, piše KTA.

Prigodnu propovijed uputio je biskup Dodë koji je istaknuo da je Blažena Djevica Marija uzor i poziv svakom kršćaninu da po njezinu primjeru živi svetost i poniznost. „Pojam Bezgrješnoga začeća treba nam biti putokaz koji signalizira da se ništa ne događa bez volje Božje te da je poslanje svakoga od nas unaprijed određeno i da je na nama da to poslanje u svom kršćanskom životu otkrijemo i iskoristimo na dobrobit svih ljudi. Zagovor naše nebeske Majke je takav da nitko od nas nije siroče na ovom svijetu i svatko od nas može kod nje pronaći utjehu, predajući se njezinu Sina i živeći prema njegovu nauku koji nam je ostavio na ovome svijetu“, kazao je biskup Dodë.

Na kraju mise nadbiskup barski mons. Rrok zahvalio je nazočnima za sudjelovanje te, predajući prigodne darove, poželio svom prethodniku mons. Gashiju da živi još dugo godina na radost vjernika cijele nadbiskupije, ali i vjernika grada Cetinja u kojem provodi svoje umirovljeničke dane.

Nakon bogoslužja uslijedilo je druženje. Potom su se biskupi, klerici i redovnice okupili na svečanoj večeri i prigodnim govorima izrazili zahvalnost mons. Gashiju na očinskom vođenju Barske nadbiskupije tijekom 18 godina.

KT