Klagenfurt

Počasni bleiburški vod kupio dodatno zemljište na Bleiburškom polju


Počasni bleiburški vod kupio je dodatnih 18 000 kvadrata zemljišta na Bleiburškom polju na kojem se svake godine održava komemoracija osobama ubijenima u poslijeratnim likvidacijama.

Kako javlja austrijski dnevnik Kleine Zeitung koji je na uvid dobio kupoprodajni ugovor, a prenosi HINA, uz postojećih 30 000 kvadratnih metara koje trenutno posjeduje, Počasni bleiburški vod je kupio dodatnih 18 000 kvadrata.

Dosadašnji vlasnik zemljišta je listu potvrdio prodaju ali je odbio iznijeti detalje, također glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda Thomas Baumgaertner odbio je novinama komentirati vijest o kupnji. „Ja o tomu ne znam ništa. Može biti da je riječ o planovima predsjednika voda“, rekao je Baumgaertner koji je dodao kako je i njemu samom „teško doći“ do predsjednika Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojevića.

Austrijska liberalna parlamentarna stranka Naos oštro je pak kritizirala prodaju poljoprivrednog zemljišta u druge svrhe. „Ovo je prvoklasni skandal ako se još sad pokušava i službeno odobriti ovu protupravnu prodaju“, rekao je za Kleine Zeitung glasnogovornik Neosa za Korušku Markus Unterdorfer-Morgenstern.

List nadalje javlja kako se koruški premijer Peter Kaiser zalaže za „micanje“ bleiburške komemoracije –  koja se ove godine zbog pandemije koronavirusa ne održava – izvan teritorija Austrije. On je, kako se navodi, od saveznog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera zatražio da se u okviru bilateralnih razgovora s Hrvatskom postigne premještanje ove komemoracije izvan Austrije.

Bleiburška komemoracija posljednjih godina izaziva dosta, uglavnom negativnih, reakcija austrijske javnosti, a manifestacija se svake godine održava uz sve strože mjere sigurnosti.

Dopuštenje za održavanje mise su prošle godine uskratile i lokalne crkvene vlasti ali je misa, s obzirom na to da se skup održava na privatnom posjedu, ipak održana.

Zbog komemoracije u Bleiburgu Austrija je i promijenila svoj zakon o zabranjenim simbolima koji je proširen i za oznake iz vremena NDH te je njihovo isticanja u Austriji sada kažnjivo.

J.P., KT