Pola stoljeća Hrvatske katoličke misije u Darmstadtu


Velika proslava 50. obljetnice osnivanja i djelovanja Hrvatske katoličke misije u Darmstadtu obilježena je manifestacijom "Godinom hrvatske kulture u Darmstadtu", a vrhunac cjelogodišnjeg programa zbio se 30. studenoga i 1. prosinca.

Foto: Dražen Spejić / župsko vijeće HKZ DA

Foto: Dražen Spejić / župsko vijeće HKZ DA

Svečano misno slavlje predvodio je biskup iz Mainza dr. Peter Kohlgraf u koncelebraciji s fra Nediljkom Brečićem, voditeljem HKZ Darmstadt, dr. fra Markom Mršom, provincijalom Provincije Presvetog Otkupitelja, delegatom vlč. Ivicom Komadinom, njemačkim župnikom Johannesom Gansom i voditeljima talijanske katoličke misije.

Misnom slavlju u crkvi Sv. Fidelisa prisustvovali su i Ivana Karanušić iz Veleposlanstva RH u Njemačkoj, generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod, zamjenik voditelja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdićte  gradonačelnik Darmstadta Jochen Partsch i mnogi drugi uglednici.

U svojoj propovijedi biskup dr. Kohlgraf uputio je prigodne čestitke Hrvatskoj katoličkoj zajednici Darmstadt povodom njezina velikog jubileja. Istaknuo je da u biskupiji Mainz 25% vjernika čine vjernici drugih materinskih jezika.

Pontifikalnu misu svojim pjevanjem i sviranjem obogatili su misijski zbor, VIS Anđeli, solistica Anđela Zelić i naročito klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Dan uoči pontifikalne mise u dvorani u Pfungstadtu priređena je svečana akademija s raznovrsnim kulturno-umjetničkim i zabavnim programom.

Program u Pfungstadtu započeo je njemačkom i hrvatskom himnom u izvedbi Anđele Zelić i klape Sveti Juraj HRM-a, nastupili su zborovi HKZ Darmstadt, folklorna skupina Biseri, VIS Anđeli, klapa Luksemburg, Robert Čolina i klapa Sveti Juraj.

Za zabavni dio programa pobrinuo se sjajni Slash Band iz Frankfurta, a posebno oduševljenje izazvalo je gostovanje Dražena Zečića.

Spomenimo i to da su se svečana akademija i euharistijsko slavlje odvijali na hrvatskom i njemačkom jeziku, što je bilo važno za predstavnike njemačke Crkve i društva, koji su izrazili svoje dojmove o hrvatskoj zajednici. Referent za pastoral mladih u biskupiji Mainz Hans-Jürgen Dörr svoj je govor čitao na hrvatskom, što su prisutni oduševljeno pozdravili. Prema riječima vijećnika grada Darmstadta u gradu je registrirano 2 000 Hrvatica i Hrvata od kojih 1200 s njemačkom putovnicom, podatak koji svjedoči o tome da su Hrvati sastavni dio društva u kojemu žive i rade.    

Manifestacija Godinom hrvatske kulture u Darmstadtu upriličena je pod pokroviteljstvom Grada znanosti Darmstadta, Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Središnjeg državnog ureda RH za Hrvate izvan Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i uz partnerstvo Biskupije Mainz.

HKZ DA / D. Aračić / KT