Policija na Haitiju bacila suzavac na vjernike


Katolička je misa u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu okončana nasiljem, u petak 16. travnja, nakon što je policija bacila suzavac među vjernike okupljene u crkvi.

Misu su predvodili biskupi kako bi skrenuli pozornost na porast nasilja i otmice koje potresaju ovu osiromašenu zemlju. Prema izvješću Ujedinjenih naroda, zabilježene su 234 otmice u 2020., u usporedbi sa 78 godinu dana prije. Ubojstva su se u to vrijeme također povećala za 20%.

„Već smo neko vrijeme vidjeli kako se haićansko društvo strovaljuje u pakao“, naveli su 12. travnja iz ureda nadbiskupa u Port-au-Princeu. „Nasilje naoružanih bandi poprimilo je neviđene razmjere.

Na podnevnoj „misi za slobodu Haitija“ sudjelovalo je 11 biskupa, koji su se procesijski ulazili  u crkvu uz zvuk zvona koja su zvonila po cijelom glavnom gradu, izvijestio je Miami Herald.

Na kraju mise, dok su biskupi izlazili iz crkve, policija je ispaljivala projektile suzavca u vjerničku masu.

Nekoliko trenutaka prije, mnoštvo uglavnom mladih ljudi pozdravilo je procesijsku povorku skandirajući: „Nou Bouke. Nou Bouke“ – „Dojadilo nam je. Dosta nam je“, i „Aba Jovenel“ –„Dolje Jovenel“, misleći na predsjednika Haitija Jovenela Moisea.

Otmice na Haitiju postale su drske i odviše česte, a policija ih je izgleda nemoćna zaustaviti.

Na Veliki četvrtak, 1. travnja, naoružani muškarci ušli su u crkvu u Port-au-Princeu tijekom službe koja se emitirala uživo te oteli župnika i trojicu župljana, izvijestio je Associated Press. Nakon što su rođaci skupili otkupninu, žrtve su oslobođene, ali počinitelji su i dalje na slobodi.

KT