SAD

Poruka američkih biskupa na 50. obljetnicu smrti Martina Luthera Kinga


U povodu 50. obljetnice smrti Martina Luthera Kinga, biskupi Američke biskupske konferencije uputili su svoju poruku.

„Razmišljajući o životu i radu pastora Martina Luthera Kinga moramo se pitati činimo li sve moguće kako bismo gradili kulturu ljubavi, poštovanja i mira na koju nas poziva Evanđelje“, potaknuli su američki biskupi na 50. obljetnicu ubojstva oca građanskih prava pitajući se također što bi trebalo poduzeti za braću i sestre koji još uvijek trpe zbog rasizma. „Na koji način Bog može usmjeriti naše napore kako bismo pomogli mijenjati srca onih koji gaje rasističke misli ili sudjeluju u rasističkim pothvatima?“, to su pitanje postavili biskupi, osobito nakon nedavnih rasističkih i diskriminirajućih događaja u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Martin Luther King ubijen je 4. travnja 1968. u Memphisu, u Tennesseeju, kamo je došao podržati afričko-američke radnike koji su radili u sanitarnim službama, a bili su potplaćeni i iskorištavani. U posljednjem govoru, večer prije svoje smrti, King se izričito osvrnuo na brojne prijetnje koje su mu bile upućene i izjavio je da bi volio dug život, ali važnije od svega mu je jednostavno činiti Božju volju. Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država smatra da je život Luthera Kinga primjer i nadahnuće upravo za načelo nenasilnog otpora koji je uvijek pokretao njegov život i borbe, unatoč prijetnjama, ponižavanju kojem je bio izložen i vlastima koje su to dopuštale.

„Naša nas vjera potiče da budemo hrabri, da budemo spremni na odricanje kako bismo obranili dostojanstvo bližnjega koji je stvoren na sliku Božju, a papa Franjo nas često podsjeća da ne smijemo stajati skrštenih ruku nasuprot velikom zlu ili velikim potrebama, pa ni onda kada nas okružuje opasnost. Častiti Martina Luthera Kinga na najbolji način i čuvati njegovo nasljeđe znači produbiti svoju zauzetost u nasljedovanju Božje volje, kamo god ona vodi kada se radi za promicanje pravde“, stoji u poruci američkih biskupa koju je prenio Vatikanski radio.

KT