Vatikan

Poruka kardinala Turksona prigodom Svjetskog dana oboljelih od autizma


Jedanaesti Svjetski dan svjesnosti o autizmu ove godine poklopio se s uskrsnim ponedjeljkom.

Kardinal Peter Turkson (Foto: ANSA)

Kardinal Peter Turkson (Foto: ANSA)

"Zato Crkva želi donijeti poruku nade Uskrsloga Krista braći i sestrama koji boluju od poremećaja autizma, njihovim obiteljima i onima koji se brinu o njima", napisao je 2. travnja u prigodnoj poruci kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

"Prema epidemiološkim istraživanjima, u posljednjih 50 godina, broj osoba s autizmom je porastao te se smatra da svako 160. dijete u svijetu boluje od tih smetnji. Crkva svojim djelovanjem svjedoči svoju pažnju i zauzetost za te osobe, nastojeći da njezine kršćanske zajednice budu domovi u kojima svako trpljenje nalazi suosjećanje, u kojima se shvaća i poštuje svaka opterećena obitelj u svojem dostojanstvu. Bitno je na djelotvoran način biti uz one koji imaju taj poremećaj", naglasio je kardinal.

U prigodnoj poruci ponovio je riječi pape Franje: "Potrebna je zauzetost svih kako bi se promicalo prihvaćanje, susret, solidarnost, u konkretnom djelu potpore i obnovljenom poticanju nade, pridonoseći na taj način prekidanju izolacije i također, u mnogim slučajevima, stigme koja opterećuje osobe s poremećajem autizma i njihove obitelji."

"Premda postoje mnogi zakoni koji su doneseni na nacionalnoj i međunarodnoj razini kako bi se prepoznalo i pomoglo osobama s autizmom, još uvijek se slabo provode i obitelji moraju preuzeti sve ono što ne mogu izvršiti društvene i zdravstvene ustanove", primijetio je kardinal Turkson.

Neophodno je izgraditi čvrsti savez između zdravstvenog, društvenog i obrazovnog sustava i osigurati tim osobama njegu i pomoć tijekom čitavog života, upozorio je kardinal, potaknuvši vlade, ustanove i cijelu društvenu zajednicu na primjeren odgovor na potrebe osoba s autizmom kako bi se njegovala kultura susreta i solidarnosti nasuprot onoj koja isključuje i odbacuje.

Na kraju je kardinal Turkson zahvalio obiteljima, udrugama, župnim zajednicama, socijalnim radnicima i svima onima koji sudjeluju u skrbi i promicanju cjelovitog razvoja osoba s poremećajem autizma, prenosi Radio Vatikan.

KT