Vatikan

Poziv biskupima na susret sa žrtvama zlostavljanja


Organizacijski odbor sastanka o zaštiti maloljetnika u Crkvi, koji će se održati u Vatikanu od 21. do 24. veljače 2019., objavio je priopćenje u kojemu poziva sve sudionike da slijede primjer pape Franje i osobno se, prije spomenutog susreta u Rimu, susretnu sa žrtvama zlostavljanja u svojoj zemlji.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Kako stoji u priopćenju prvi korak mora biti priznavanje istine o onome što se dogodilo, te iz tog razloga se pozivaju predsjednici svih biskupskih konferencija da se susretnu sa žrtvama koje su pretrpjele spolno zlostavljanje, a koje su počinili klerici u njihovoj zemlji, kako bi stvarno shvatili njihovu podnesenu patnju.

Kako javlja Vatican News, ti osobni susreti na konkretan način jamče da će žrtve biti na prvom mjestu na umu svih sudionika sastanka koji će se održati u veljači. Organizatori također poručuju da će sastanak biti prožet duhom solidarnosti, poniznosti i pokore kako bi se krenulo naprijed prema rješavanju problema zlostavljanja. Na kraju priopćenja, organizacijski odbor u Papino ime zahvaljuje sudionicima na trudu uloženom u pripreme sastanka, te poručuju kako je Sveti Otac uvjeren da je kroz kolegijalnu suradnju moguće suočiti se s izazovima koji stoje pred Crkvom.

KT