Predsjedniče Rusije, „u Vašim se rukama našla sudbina čovječanstva“


Ukrajinsko vijeće Crkava i vjerskih zajednica, uputilo je 23. veljače apel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da zaustavi moguće krvoproliće. Izgleda uzaludno…

U ime poglavara 16 Crkava i vjerskih zajednica koje predstavljaju više od 95% ljudi u Ukrajini uključujući pravoslavce, katolike, protestante, židove i muslimane, apel je potpisao predsjednik Ukrajinskog vijeća Crkava i vjerskih zajednica Hryhorii Komendant, predsjednik Ukrajinskog biblijskog društva.

Izravno su se obratili predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu „sa zahtjevom u ime Svevišnjeg – da zaustavite rastuću ratnu vatru, jer je to u vašoj moći“.

„Jasno i jednoglasno svjedočimo da ukrajinski narod ne traži rat i smatramo zajedničkom dužnošću vjernika da ga zaustave prije nego što bude prekasno.

Zapovijed Svevišnjega 'Ne ubij' definira apsolutnu vrijednost ljudskog života i strogu Božju kaznu za ubojicu. Agresivni rat je veliki zločin protiv Svemogućeg Boga. U ime očuvanja života ukrajinskih i ruskih vojnika te civila Ukrajinaca, istinski vjernici moraju učiniti sve da zaustave krvoproliće.

Jedini sveti način ispravljanja međusobnih poteškoća i proturječnosti jest dijalog. Pozivamo vas na takav mirotvorni dijalog. Ukrajinsko vijeće Crkava i vjerskih organizacija spremno je doprinijeti takvom dijalogu koliko god je to moguće i spremno je poduzeti sve potrebne napore kako bi pronašlo načine koji bi mogli dovesti do popuštanja napetosti između naših država i pridonijeti ponovnom uspostavljanju mira, spriječiti mogućnost nastanka novih sukoba velikih razmjera, očuvati međusobno razumijevanje i suradnju među ljudima diljem svijeta.

U svim našim vjerskim tradicijama pozdravljamo se sa željom mira – 'Mir s vama!' Neka ovaj pozdrav ne bude samo puki poklik nego i temelj našeg hoda u Božjim očima!

Danas molimo Stvoritelja svemira s posebnim zahtjevom za mudrost za one koji su ovlašteni donositi odluke tako značajne za cijeli svijet, u čijim se rukama našla sudbina čovječanstva. To se prvenstveno odnosi na Vas, gospodine predsjedniče Ruske Federacije. Ova naša molitva ispunjena je nadom u velikodušnost Svemogućeg Boga i otvorenost srca koje prima milost“, apelirali su predstavnici Crkava i vjerskih organizacija u Ukrajini, dan prije nego će ruske snage pokrenuti vojnu ofenzivu.

Inače, Ukrajinsko vijeće Crkva čine Crkve i vjerske zajednice: Pravoslavna Crkva u Ukrajini, Ukrajinska grkokatolička Crkva, Rimokatolička Crkva u Ukrajini, Ukrajinska pravoslavna Crkva, Sveukrajinska unija Crkava evangeličkih kršćana-baptista, Ukrajinsko biblijsko društvo, Ukrajinska pentekostalna crkva, Unija židovskih vjerskih organizacija Ukrajine,  Crkva adventista sedmoga dana u Ukrajini, Vjerska uprava ukrajinskih muslimana, Ukrajinska biskupija Armenske apostolske Crkve, Ukrajinska kršćanska evangelička crkva, Ukrajinska evangelička crkva, Ukrajinska luteranska crkva, Njemačka evangelička luteranska crkva Ukrajine, Transkarpatska reformirana crkva.

KT