Brasilia

Predstavljen novi tajnik Panamazonske crkvene mreže


Redovnik Braće marista o. João Gutemberg Sampaio, imenovan je novim tajnikom Panamazonske crkvene mreže (REPAM).

Kako prenosi Vatican News, o. João na novoj dužnosti radit će uz kard. Claudia Hummesa, a javno je u ulozi tajnika nastupio 14. rujna na konferenciji za novinare u izravnom prijenosu putem Facebook stranice Panamazonske crkvene mreže, na kojoj je predstavljen program za godine koje slijede.

U priopćenju REPAM-a ističe se kako je tijekom proteklih mjeseci održan niz virtualnih susreta među predstavnicima različitih država članica, o djelovanju tog tijela, te u razlučivanju radnji i uloge koje je Panamazonska crkvena mreža razvila po cijeloj Amazoniji. Sudionici su se posebno osvrnuli na rezultate Sinode za panamazonsko područje, održane u Vatikanu u listopadu 2019., na pandemiju koronavirusa koja je teško pogodila narode Amazonije, te na postupak tranzicije u sljedećih nekoliko godina.

REPAM upravo obilježava šestu obljetnicu postojanja, budući da je nastala u rujnu 2014. iz jednog susreta održanog u Brasiliji, na kojemu su se okupili predstavnici tadašnjega Papinskog vijeća za pravdu i mir, te biskupi, redovnici, misionari, laici i predstavnici katoličkih organizacija amazonskoga područja. Ustanovljena je kao mreža koja ima za cilj promicanje odgovornog i održivog odnosa s Amazonijom, poznatom kao „pluća Zemlje“, kojoj stalno prijeti uništenje – krčenjem šuma i iskorištavanjem izvora.

Mreža je 2. ožujka 2015. predstavljena u Tiskovnom uredu Svete Stolice. Tom je prigodom kard. Peter Turkson, tadašnji predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir, istaknuo tri glavne značajke tog novog tijela: transnacionalnost, odnosno velik broj uključenih zemalja, jer učinkovita akcija u suprotnosti s izazovima koji nadilaze granice jedne države zahtijeva sinergiju živih snaga svih zainteresiranih država; zatim crkvenost, jer Panamazonska crkvena mreža želi stvoriti skladnu suradnju među raznim sastavnicama Crkve; i na kraju, zauzimanje u zaštiti života, uzimajući u obzir da amazonskom području prijete zagađenje, korjenita i brza promjena ekosustava o kojem ovise, kao i nepostojeća zaštita temeljnih ljudskih prava.

J.P., KT