Predstavljena prva ‘pro-life’ zastava


Nakon višednevnog glasovanja sredinom srpnja 2021., pobornici zaštite života od začeća do naravne smrti iz različitih dijelova svijeta izabrali su, posredstvom interneta, prvu 'pro-life' zastavu, koja će ubuduće služiti kao međunarodni simbol zaštite prava nerođenih.

PRO LIFE ZASTAVA / FOTO: WWW.PROLIFEFLAG.COM

PRO LIFE ZASTAVA / FOTO: WWW.PROLIFEFLAG.COM

Znakovito je da su projekt poduprle ne samo udruge i organizacije vjerskog karaktera, nego i one koje svoje usmjerenje opisuju kao "sekularno".

Na zajedničku inicijativu više međunarodnih pro-life udruga pokrenut je natječaj, a kao pobjedničko rješenje izabran je dizajn koji je ponudila brazilska umjetnica i pro-life grafičarka iz São Paola Nanda Gasperini. “Isticanje ‘pro-life’ zastave bit će način na koji će se oni koji život zagovaraju svakodnevno solidarizirati s pokretom zagovornika za život. Ljudi diljem svijeta, bez obzira na svoj stav prema pobačaju, vidjet će zastavu, prepoznati njezino značenje i biti potaknuti promišljati o pravoj stvarnosti pobačaja”, objašnjeno je na mrežnoj stranici projekta kojega podupire 70-ak udruga iz različitih krajeva svijeta, donosi mrežna stranica Hrvatske katoličke mreže.

Jednostavan dizajn koji šalje snažnu poruku

Pobjednička zastava prepoznatljiva je po jednostavnom dizajnu. U središtu su dva dječja stopala, ružičaste i plave boje. Stopala su okružena ružičastim dlanovima, koji simboliziraju majku koja gladi trudnički trbuh. Dvije ružičaste ruke predstavljaju trudnu majku koja drži i štiti svoje dijete. Bijelo srce između stopala simbolizira ljubav pokreta za život i prema majci i prema djetetu. Oblik kruga koji stvaraju ruke evocira slike trbuha trudne majke, sigurno i zaštićeno mjesto za dijete u razvoju.

Iako jednostavan, dizajn pro-life zastave izrazito simbolizira pro-life poruku. Bijela podloga upućuje na nenasilje u maternici, kao i nevinost nerođenog djeteta.

Dvije vodoravne pruge u središnjem dijelu zastave ističu DVA različita ljudska života prisutna u trudnoći. Pruge također tvore “znak jednakosti”, naglašavajući da je nerođeno dijete jednako i potpuno ljudsko te stoga zaslužuje jednaka ljudska prava, a istovremeno predstavlja i ulogu oca i majke u stvaranju i odgajanje djeteta. Kako i sami pokretači projekta ističu, smisao zastave moguće je sažeti u dvjema rečenicama: “Dva stopala, dvije ruke, dvije pruge, dva života. Ljubimo ih oboje.”

Natječaj za zastavu prikupio je više tisuća prijedloga

Nova zastava odabrana je na internetskom glasovanju u organizaciji Pro-Life Flag Project-a koji uključuje više od 70 partnera diljem svijeta. Glasnogovornik projekta James Chapman rekao je da je osnivač projekta Will McFadden ideju dobio 2017. tijekom sudjelovanja u Hodu za život u Washingtonu, gdje nije primijetio nijedan zajednički simbol.

Ako se ova zastava bude svagdje vihorila, to će podići svijest za pro-life cilj kod svih ljudi: “Mislimo da će postojanje pro-life zastave omogućiti svakodnevnom zagovorniku da pokaže podršku i stoji u vidljivoj solidarnosti sa svjetskim pokretom. Nadam se da će simbol biti upotrijebljen na svaki način koji bi mogao biti od pomoći pokretu za život i da ćemo ovaj pro-life simbol vidjeti na odjeći, magnetima, natpisima u dvorištima, pro-life slikama, transparentima, logotipima i mnogim drugim mjestima, rekao je Chapman.

U Pro-Life Flag Project-u ističu da svaka pro-life neprofitna organizacija može slobodno kopirati, reproducirati, promovirati i prodavati sve proizvode koji sadrže dizajn, ali se on ipak ne smije koristiti kao službeni logotip bilo koje organizacije.

J.Vr.,KT