Malines, Belgija

Preminuo belgijski kardinal Godfried Danneels


U jutarnjim satima 14. ožujka u dobi od 85 godina umro je umirovljeni belgijski nadbiskup Malines-Bruxellesa Godfried kardinal Danneels.

Ukop pok. kardinala bit će u petak 22. ožujka u katedrali Sv. Rombauta u Malinesu, a misu zadušnicu i sprovodne obrede predvodit će predsjednik Belgijske biskupske konferencije i nadbiskup Malines-Bruxellesa Jozef kardinal De Kesel, u zajedništvu s apostolskim nuncijem u toj zemlji, kao i sa svećenicima te nadbiskupije.

Odmah po saznanju ove vijesti papa Franjo uputio je telegram sućuti u kojemu je izrazio svoju bol zbog smrti kard. Danneelsa. „Ovaj revni pastir posvećeno je služio Crkvi, ne samo u svojoj nadbiskupiji, nego i na nacionalnoj razini kao predsjednik Belgijske biskupske konferencija, ali i kao član različitih rimskih dikasterija. Pozoran na izazove suvremene Crkve, kardinal Danneels također je aktivno sudjelovao u raznim biskupskim sinodama, uključujući i one iz 2014. i 2015. o obitelji. Upravo je pozvan Bogu u ovo vrijeme pročišćenja i putovanja prema Gospodinovom uskrsnuću. Molim Krista, pobjednika zla i smrti, da ga primi u svoj mir i radost“, napisao je između ostaloga Sveti Otac.

Godfried Danneels rođen je 4. lipnja 1933. u Kanegemu (zapadna Flandrija). Sjemenište je završio u Brugesu, a zatim nastavio studij filozofije na Katoličkom sveučilištu u Louvainu. Nakon što je diplomirao, studirao je teologiju na Gregorijanskom sveučilištu u Rimu (1954.-1959.). Za svećenika je zaređen 1957., a 1961. doktorirao je teologiju na Gregorijanskom sveučilištu u Vječnom gradu.

Papa Pavao VI. imenovao ga je biskupom Antwerpena 16. studenog 1977., dok ga je Sv. Ivan Pavao II. dvije godine poslije, premjestio na službu nadbiskupa Malines-Bruxellesa. Sudjelovao je u konklavama u travnju 2005. kada je izabran Benedikt XVI., kao i na onim iz ožujka 2013. kada je na čelo Katoličke Crkve došao papa Franjo. Slijedeći kanonsko pravo, kardinal Danneels je svoju ostavku kao nadbiskup ponudio papi Benediktu XVI. u 75. godini života 2008., a ostavka je prihvaćena 27. veljače 2010.

Njegovim preminućem kardinalski zbor sada čine 222 kardinala od kojih 122 ima pravo birati novoga Papu u slučaju konklava dok ih trenutno 100 nema tu mogućnost budući da imaju više od 80 godina.

KT