Preminuo kontroverzni švicarski teolog Hans Küng


Švicarski teolog Hans Küng umro je popodne 6. travnja u svom domu u Tübingenu na jugozapadu Njemačke u 93. godini života.

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Küng je djelovao kao teološki savjetnik na Drugom vatikanskom koncilu, ali se u godinama koje su slijedile više puta sukobljavao s Rimom. Napetosti su kulminirale deklaracijom Kongregacije za nauk vjere 1979. da se Küng "udaljio od cjelovite istine katoličke vjere, pa se stoga više ne može smatrati katoličkim teologom", javila je CNA.

Küng je rođen 19. ožujka 1928. u švicarskom gradu Luzernu, a školovao se u Njemačkoj i Rimu. Za svećenika je zaređen 1954. Teologiju je doktorirao 1957. na Sorboni u Parizu. Najprije je nekoliko godina pastoralno djelovao kao svećenik, a nakon toga počeo je djelovati kao profesor.

U svojim knjigama preispitivao je temeljne katoličke dogme, kao što je nepogrešivost Svetoga Oca, Kristovo božanstvo i bezgrešnost Blažene Djevice Marije.

Tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća inicirao je pokret Mi smo crkva koji je tražio radikalne reforme u Crkvi. Kardinal Joseph Ratzinger, koji je tada bio pročelnik Kongregacije za nauk vjere, osudio je djelovanje pokreta.

Posljednja tri desetljeća života zastupao je ideju "globalne etike", ističući zajedničke etičke vrijednosti u glavnim svjetskim religijama.

Ž.I., KT