Preminuo njemački kardinal Karl-Josef Rauber


Bivši predsjednik Papinske crkvene akademije, bio je nuncij u teškim mjestima i društvenim kontekstima. Preminuo je 26. ožujka u 89. godini života.

Kardinal Karl-Josef Rauber s papom Franjom na konzistoriju 2015.    Foto: Vatican News

Kardinal Karl-Josef Rauber s papom Franjom na konzistoriju 2015. Foto: Vatican News

Rođen 1934. u Nürnbergu, za svećenika je zaređen 1959. te tijekom tri godine svoju službu obavljao u maloj katoličkoj zajednici u Niddi, u Gornjem Hassenu. Godine 1962. preselio se u Rim na studij kanonskoga prava te istodobno pohađao Papinsku crkvenu akademiju.

Diplomatsku je karijeru započeo 1977. tijekom koje je, kao savjetnik, služio u papinskim predstavništvima u Belgiji, Luksemburgu i Grčkoj. Ivan Pavao II. imenovao ga je 1982. apostolskim pronuncijem u Ugandi, donosi Vatican News.

U siječnju 1990. imenovan je predsjednikom Papinske crkvene akademije, a tri godine poslije vratio se u aktivnu diplomatsku službu kao papinski predstavnik, najprije u Švicarskoj i Liechtensteinu, a potom u Mađarskoj, Moldaviji, Belgiji i Luksemburgu.

Nakon navršenih 75 godina, 2009. se povukao iz službe i od tada je svoju duhovnu i pastoralnu službu obavljao u Njemačkoj, u kući Marijinih sestara od Schönstatta u Ergenzingenu. Papa Franjo uvrstio ga je u Kardinalski zbor na konzistoriju 14. veljače 2015.

J.Vr.,KT