Njemačka

Primopredaja u HKZ Stuttgart - Bad Cannstatt


Pod misnim slavljem u Liebfrauenkirche u Bad Cannstattu 4. studenoga oprostio se od Hrvatskih katoličkih zajednica Sv. Nikole Tavelića u Bad Cannstattu i Sv. Ivana Krstitelja u Feuerbachu višegodišnji voditelj fra Jure Zebić.

Foto: Zvonimir Markić

Foto: Zvonimir Markić

Istodobno je predstavljen ovi voditelj zajednica fra Ante Bilić, koji je do sada vodio HKZ Mainz. Na slavlju su, uz veliko mnoštvo vjernika, sudjelovali i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, voditelj HKZ Stuttgart-Centar fra Zvonko Tolić, dušobrižnik u zajednicama Bad Canstatt i Feuerbach fra Frano Milanović Litre, župnici njemačkih župa u kojima se hrvatski katolici okupljaju Martin Knerr i Matthias Hambücher te trajni đakon Ivan Jeleč iz stuttgartske Župe Sv. Urbana.

Na misi je propovijedao ravnatelj Markić. Govoreći o Božjem zakonu koji nam se objavljuje i u savjesti i u božanskoj objavi, a koji se sastoji u ljubavi prema Bogu i prema čovjeku, zahvalio je fra Juri, članu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, na svemu što je u ime Crkve činio objema zajednicama zaželjevši mu i dobar početak u HKZ-u Mainz koju preuzima. Fra Anti je zaželio Božji blagoslov u novoj službi kako bi povjerene mu vjernike učio Božjem zakonu i naviještao im Radosnu vijest.

Referent za pastoral zajednica materinskih jezika Biskupije Rottenburg-Stuttgart Ulrich Reif pročitao je dekret kojim se fra Antu imenuje voditeljem obiju zajednica te mu zaželio dobrodošlicu, a na kraju mise toplim je riječima u ime Biskupije zahvalio na odličnoj suradnji fra Juri koji je ove zajednice vodio više od 10 godina.

Zahvalu dosadašnjem dušobrižniku i dobrodošlicu novomu izrazili su i Zrinko Jurić u ime Pastoralnog vijeća Zajednice, domaći župnik Martin Knerr i đakon Jeleč. Dirljivim riječima na kraju bogoslužja oprostio se fra Jure, a s nekoliko riječi predstavio se fra Ante koji je prije 30-ak godina već služio u Stuttgartu.

Članovi Folklorne skupine izveli su pred kraj mise dvije lijepe pjesme oprostivši se s fra Jurom i pozdravivši fra Antu. Slavlje je nastavljeno druženjem i domjenkom za sve sudionike ispred crkve i u Pastoralnom centru.

KT