Rim

Proslava 100. obljetnice rođenja za nebo nadbiskupa Stadlera


Ove godine i u Zavodu Germanicum et Hungaricum u Rimu na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca na poseban je način obilježen 100. obljetnice smrti sluge Božjeg Josipa Stadlera.

Ovaj je događaj bio iznimno važan za časne sestre Služavke Malog Isusa, čiju je družbu Stadler utemeljio, ali i Zavod u kojem je taj velikan duha proveo jedan dio svojeg života. Svečanost je započela svetom misom u crkvi Zavoda koju je predslavio svećenik vrhbosanske nadbiskupije vlč. Ljubo Zadrić.

On je u homiliji podsjetio na veličinu i velika djela sluge Božjega Josipa Stadlera. Na poseban način je istaknuo njegovu veličinu u dijalogu s Bogom i ljudima konstatirajući kako je doista bio arhitekt, ali ne zato što je uspio izgraditi nekoliko zgrada važnih za nabiskupiju, već zato što je izgradio mnoštvo znanja temeljenih na istinskom dijalogu s ljudima.

Moleći za njegovo proglašenje blaženim, u molitvu vjernika je uključio i cijelu Družbu SMI, nova duhovna zvanja u njoj te naše pokojne sestre.    Po završetku bogoslužja, okupili smo se za svečano pripremljenim zajedničkim stolom. Tu je sestrama ovaj veliki jubilej čestitao rektor Zavoda p. Stefan Dartmann, SJ te pročitao pismo isusovačkog delegata za Zavod p. Tomasza Kota, SJ, upućenog sestri Provincijalki, ali poslanog i nama sestrama koje djeluju u Zavodu danas.

P. Kot ističe važnost prisutnosti sestara u Zavodu te njihovoj ulozi u odgoju novih svećenika, na poseban način zahvaljujući na primjeru služenja kojim podsjećaju sve njih na temelj njihova svećeničkog poziva. Zahvalu i lijepe riječi u ime svih studenata sestrama su uputili i prefekti vlč. Manuel Beege i vlč. Gabrijel Kavčić, a potom su hrvatski studenti zapjevali pjesmu s. M. Tihane Strancarić Pod tvoju sjenu, a pridružile su im se i sestre Služavke Maloga Isusa koje su se i poslijepodne nastavile družiti s isusovcima.

U povodu obilježavanja 100. obljetnice smrti sluge Božjega Josipa Stadlera, u Zavodu je održana i prigodna izložba za koju je na poseban način zaslužan brat Marcus Pilatt, SJ. Tu su izloženi dokumenti iz arhiva Zavoda Germanicum et Hungaricum koji govore o Stadlerovu životu.

„Ovim povodom zahvaljujemo svim ocima Isusovcima: Rektoru p. Stefanu Dartmannu, Ministru p. Norbertu Frejeku, p. Walteru Hecku, p. Arpadu Thótu te bratu Marcusu Pilattu, što su nam omogućili da zajedno proslavimo ovaj za nas uistinu značajan i velik jubilej te što potiču da uspomena i na našeg Oca Utemeljitelja, koji je sam ovdje boravio, živi kao primjer onima koji danas dolaze i borave u Zavodu Germanicum et Hungaricum pripremajući se zakoračiti putem svećeničkog života. Neka nam svima njegov primjer bude uvijek pred očima i nasljedujmo ga radosno služeći onima kojima smo poslane, a našem Ocu Utemeljitelju bila slava u vijeke“, istaknule su redovnice SMI.

Podsjetimo, sluga Božji Josip Stadler, Utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, za vrijeme svog školovanja od 1862. do 1869., boravio je u Zavodu Germanicum et Hungaricum u Rimu. Tu je i zaređen za svećenika 6. lipnja 1868., a i nakon svog odlaska iz Zavoda i povratka u domovinu ostao je povezan s rektorima Zavoda i svojim školskim kolegama. Danas, 100 godina nakon njegove smrti, još živi spomen na njega u ovom Zavodu po sestrama SMI koje su djelovale i djeluju na ovome mjestu.

KT