Hofheim am Taunus

Proslavljena svetkovina Tijelova i Dan župe


Hrvatska katolička župa (HKŽ) Main-Taunus/Hochtaunus (sa sjedištem u Kelkheimu) tradicionalno je proslavila Tijelovo i Dan župe, u četvrtak 31. svibnja, ispred Bergkapelle u Hofheim am Taunus.

Foto: A. Polegubić

Foto: A. Polegubić

Misno slavlje predvodio je i propovijedao o. Frano Prcela, u zajedništvu s o. Diethardom Zielsom i župnikom fra Antom Markovićem.

O. Prcela je u svojoj propovijedi govorio o Tijelovu.

"Dosta bi se dalo navesti što je bilo stvarnim razlogom, a što samo povodom za uvođenje ove svetkovine u crkveni liturgijski kalendar. Ovdje neka bude tek spomenuto kako nije posrijedi samo neka posebna pobožna želja pape Urbana IV., koji je bio potaknut izvjesnim viđenjem Julijane iz Liègea (koja se ispovijedala kod njega), da se ojača euharistijska pobožnost štovanja sakramentalne prisutnosti Isusa Krista, te je u crkveni život uveo svetkovinu Tijelova. Nemale su zasluge za širenje ove pobožnosti i u činjenici izvjesnog konfesionalnog profiliranja naspram drugih kršćanskih denominacija (posebice protestanata odnosno evangelika), što seže sve do novijih vremena. Bilo kako bilo, svejedno ostaje pitanje, zašto Crkva i danas slavi svetkovinu Tijelova? U mnogim katoličkim krajevima, a možda čak i u većini, na ovaj crkveni blagdan poslije euharistijskog slavlja, sv. mise, slijedi procesija s Presvetim. I upravo su ti javni, svečani hodovi (gotovo demonstracije) štovanja oltarskog sakramenta (euharistije) bile ključne za prihvaćanje ovog posebnog dana. Taj vjernički sve- čani hod u najširoj javnosti ima za cilj između ostalog ojačati i učvrstiti vjerničko zajedništvo – kako njegovo jedinstvo tako i uzajamnost", istaknuo je o. Prcela u propovijedi.

Fra Ante je na kraju misnog slavlja predvodio blagoslov s Presvetim Olatarskim Sakramentom te blagoslov vozila i vozača, podsjetivši kako se ispred te kapele iznad Hofheima Tijelovo i Dan župe tradicionalno slavi od 2000. godine.

Tijekom misnog slavlja pjevanje je na orguljama pratio Hrvoje Barnjak, a pjevanje je animirala pastoralna suradnica u toj župi s. Magralena Višić.

Nakon ručka priređen je kulturno-zabavni program, a nastupili su djeca i mladi.

O poeziji na njemačkom i hrvatskom jeziku o. Dietharda Zilsa, velikog prijatelja Hrvatske i Hrvata, nekoliko je riječi kazao o. Frano. Potom je pročitao nekoliko Zilsovih pjesama na njemačkom, dok je autor o. Zils pročitao nekoliko svojih pjesama na hrvatskom. Misnom slavlju pribivao je i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Vladimir Duvnjak.

Adolf Polegubić/ KT