Vatikan

Prva sjednica Nadzornog odbora za ljudsko bratstvo


Dom „Sv. Marte“ unutar vatikanskih zidina 11. rujna bio je mjesto prvoga susreta članova Nadzornog odbora radi postizanja ciljeva sadržanih u „Dokumentu o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički suživot“.

Odbor, osnovan prošloga mjeseca, čini sedam osoba. Svetu Stolicu u njemu predstavljaju mons. Miguel Ángel Ayuso Guixot, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i mons. Yoannis Lahzi Gaid, posebni tajnik Svetoga Oca. Uz njih prvome sastanku nazočili su i predstavnici Sveučilišta Al-Azhar: Mohamed Husin Abdelaziz Hassan i Mohamed Mahmoud Abdel Salam, dok su Ujedinjene Arapske Emirate predstavljali: Mohamed Khalifa Al Mubarak, Yasser Saeed Abdulla Hareb Almuhairi i sultan Faisal Al Khalifa Alremeithi.

Njih je u jutarnjim satima susreo i papa Franjo darujući im primjerak spomenutog dokumenta u izdanju vatikanske Apostolske knjižnice (Biblioteca Apostolica Vaticana) te je članovima Odbora uputio riječi zahvale i ohrabrenja poručivši im da budu izvor nove politike koja će se ogledati ne samo u ispruženoj ruci nego i u otvorenom srcu.

Zatim je uslijedio radni dio susreta u kojemu je imenovan predsjednik Nadzornog odbora, mons. Ayuso Guixot, zatim tajnik Mohamed Mahmoud Abdel Salam kao i članovi Izvršnog povjerenstva: mons. Lahzi Gaid, Yasser Saeed Abdulla Hareb Almuhairi i sultan Faisal Al Khalifa Alremeithi.

Također su definirani i neki konkretni koraci. Među njima je i prijedlog, koji će biti napredan Ujedinjenim narodima, da se Danom ljudskog bratstva proglasi dan između 3. i 5. veljače te odluka da se nekim predstavnicima drugih religija predloži sudjelovanje u Odboru.

Sljedeći susret zakazan je za 20. rujna 2019. u New Yorku. Sastanak je završio u 13 sati kada se svaki od članova pomolio u skladu sa svojom vjerom za žrtve terorističkog napada 11. rujna 2001. u SAD-u.

KT