Relikvija Sv. Franje Ksaverskog u Kanadi


Ove će zime relikvija sveca, točnije, njegova desna ruka kojom je krstio tisuće i tisuće ljudi za vrijeme svog misionarskog rada biti nakratko prenesena u Kanadu.

Fotografija preuzeta s http://radiovaticana.va

Fotografija preuzeta s http://radiovaticana.va

Ta se relikvija posljednjih 400 godina čuva u isusovačkoj crkvi Il Gesù u Rimu. Inicijativu su organizirali nadbiskupija Ottawa, udruga Catholic Christian Outreach, kanadski katolički studentski pokret posvećen evangelizaciji, te kanadski isusovci.

Angèle Regnier, suutemeljiteljica organizacije, u razgovoru je za kanadsku radiopostaju CBC rekla da će putovanje sa svečevom relikvijom biti poput izleta s prijateljem.

U Katoličkoj Crkvi relikvije su fizički predmeti koji imaju izravnu vezu sa svecima ili s Isusom. Štovanje relikvija je stoljetna Crkvena praksa utemeljena na Svetom pismu i Predaji.

Regnier će pratiti svečevu relikviju na njezinu putovanju od Rima do Kanade, a relikvija će potom od 3. siječnja do 2. veljače 2018. biti izložena na štovanje u 14 kanadskih gradova. Zbog svoje krhkosti relikvija će imati posebno mjesto u zrakoplovu kompanije Air Canada.

«Ne možemo ju staviti ispod, a niti u pretinac za prtljagu iznad sjedala te iz tog razloga treba imati svoje sjedalo», rekla Regnier je za kanadsku radiopostaju te prepričala poteškoće oko rezerviranja sjedala za relikviju: «Pokušavaš objasniti zrakoplovnoj kompaniji da trebaš rezervirati mjesto. Na neki način je riječ o osobi, ali nije osoba, već ruka».

Kako javlja Vatikanski radio Regnier je rekla da je udruga htjela prenijeti svečevu relikviju u Kanadu jer je on jedan od četiri zaštitnika te velike sjevernoameričke zemlje. U svojim je studentskim danima Franjo Ksaverski bio poznat kao sportski tip i bio je „kul“ – kazala je Regnier. No to je bilo istodobno vrijeme u kojem je doživio svoje obraćenje, a njegov cimer, Sv. Ignacije Lojolski, postao je njegov duhovni učitelj. Sveti Franjo Ksaverski kasnije je postao jedan od osnivača Družbe Isusove zajedno sa Sv. Ignacijem Lojolskim i Sv. Petrom Faberom. «Kao sveučilišni studentski pokret želimo da se vjera studenata oživi, tako da pronalazimo dosta toga zajedničkog sa životom Sv. Franje Ksaverskog» – objasnila je na kraju Angèle Regnier.

KT