Angelus

Roditelji su Božji suradnici u svetištu života


Tijekom nedjeljnog nagovora, uz molitvu Anđeo Gospodnji, Papa je na Trgu Sv. Petra, 24. lipnja, govorio o svetkovini Rođenja Sv. Ivana Krstitelja.

Tako je Sveti Otac napomenuo kako je rođenje Sv. Ivana događaj koji baca svjetlo na život njegovih roditelja Elizabete i Zaharije, a njegovu rodbinu i susjede obuzima radošću i čuđenjem. „Njegovi roditelji, koji su već bili u poodmakloj dobi, sanjali su o ovom danu i pripremali se za njega, ali ga više nisu očekivali: osjećali su se isključenima, poniženima, razočaranima: nisu imali djece. Kada mu je naviješteno da će mu se roditi sin, Zaharija nije povjerovao jer to prirodni zakoni nisu dopuštali: bili su osobe starije dobi; Gospodin ga je zato učinio nijemim tijekom trajanja čitave trudnoće. To je znak. Ali Bog ne ovisi o našim logikama i našim ograničenim ljudskim sposobnostima (…) Trenutak u kojem se taj događaj zbio, kad su Elizabeta i Zaharija iskusili da 'Bogu ništa nije nemoguće', obuzela ih je velika radost. Tekst iz današnjeg Evanđelja (Lk 1,57-66.80) naviješta rođenje i zatim se zadržava na trenutku davanja imena djetetu. Elizabeta izabire ime koje je nepoznato obiteljskoj tradiciji i kaže: 'zvat će se Ivan', besplatni i neočekivani dar, jer Ivan znači: 'Bog je učinio milost'“, podsjetio je poglavar Katoličke Crkve i dodao kako je Zaharija neočekivano potvrdio izbor tog imena, pišući po jednoj pločici – jer je bio nijem – i „njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga“.

Papa Franjo je kazao kako je čitav događaj rođenja Ivana Krstitelja obavijen radosnim osjećajem čuđenja, iznenađenja i zahvalnosti. „Narod je obuzeo sveti strah Božji a 'po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji'. Braćo i sestre, vjerni narod naslućuje da se dogodilo nešto veliko, premda se zbilo u poniznosti i skrovitosti, i pita se: 'Što li će biti od ovoga djeteta?'. Vjerni Božji narod je kadar živjeti vjeru radosno, s osjećajem čuđenja, iznenađenosti i zahvalnosti. Pogledajmo taj narod koji je lijepo govorio o toj čudesnoj stvari, o tom čudu Ivanova rođenja, i to je činio s radošću, bio je sretan, obuzet čuđenjem, iznenađenjem i zahvalnošću. I promatrajući to zapitajmo se: Kakva je moja vjera? Je li to radosna ili uvijek ista, 'plitka' vjera? Obuzme li mi srce osjećaj čuđenja kad vidim djela Gospodnja, kad čujem druge da govore o evangelizaciji ili životu nekog sveca, ili kad vidim tolike dobre ljude: osjetim li milost u sebi ili mi srce ostaje ravnodušno? Neka se svaki od nas zapita, u jednom ispitu savjesti, kakva je moja vjera? Je li radosna? Je li otvorena Božjim iznenađenjima? Ta naš Bog je Bog iznenađenja“, ustvrdio je papa Bergoglio.

„Neka nam Djevica Marija pomogne shvatiti da je u svakoj ljudskoj osobi trag Boga, vrela života. Neka nam ona, Majka Božja i naša, pomogne postati sve više svjesni da su roditelji u rađanju djece suradnici Božji. To je uistinu uzvišeno poslanje koje od svake obitelji čini svetište života i budi – rađanjem svakog djeteta – radost, čuđenje i zahvalnost“, poručio je Papa.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji, podsjetio je na proglašenje blaženom Marije Felicie od Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu, svjetovnog imena Maria Felicia Guggiari Echeverría, monahinja Reda bosonogih karmelićanki, koju je otac prozvao, a i danas je paragvajski narod tako naziva Chiquitunga, koje je upriličeno 23. lipnja u Asunciónu, u Paragvaju.

KT/ ika